22 anys i mig de presó per a Derek Chauvin, el policia que va matar George Floyd
Els fiscals havien demanat 30 anys de presó i la defensa, la llibertat condicional
Pena de 22 anys i mig de presó per a Derek Chauvin, el policia condemnat per matar l'afroamericà George Floyd l'any passat a Minneapolis, uns fets que van desencadenar una onada de protestes racials als Estats Units i a tot el món, i van esperonar el moviment Black Lives Matter.
Peter Cahill, un jutge de Minneapolis, a Minnesota, ha llegit la sentència contra l'agent, que un tribunal va declarar culpable fa dos mesos i des de llavors ha estat sota custòdia policial a la presó estatal d'Oak Park Heights.
22,5 anys de presó per a l'expolicia que va assassinar George Floyd el 25 de maig del 2020. Això és deu anys per sobre de l'estàndard per assassinat en segon grau a causa dels agreujants determinats en el crim. pic.twitter.com/9yCqZenbdw
Geni Lozano (@EugeniaLozanoVi) June 25, 2021
Els fiscals de Minnesota demanaven una sentència de 30 anys de presó contra l'home de 45 anys perquè, segons ells, "va cometre un brutal assassinat" i "va commocionar la consciència de la nació". De fet, la família de George Floyd considera insuficient la pena.
La seva defensa, l'advocat Eric Nelson, volia la llibertat condicional.
L'audiència a Minneapolis ha començat amb les declaracions de quatre familiars de la víctima. La primera ha estat la seva filla de set anys, Gianna, i el seu germà, Terrence, que ha interpel·lat directament Chauvin.
Molt emocionat, Terrence Floyd, germà de la víctima, interpel·la directament Derek Chauvin i li pregunta: "Per què? Què et passava pel cap? Quan tenies el genoll damunt el seu coll i veies que no era cap perill, per què no vas parar?", preguntes que ens hem fet tots. pic.twitter.com/wVYEj8a95A
Geni Lozano (@EugeniaLozanoVi) June 25, 2021
En la sessió d'aquest divendres també hi ha intervingut per primer cop la mare de Chauvin, Carolyn Pawlenty.
Per la seva banda, Derek Chauvin també ha fet ús del seu torn de paraula: ha fet una declaració molt breu abans d'escoltar la sentència i ha ofert les seves condolences a la família de George Floyd.
Veredicte ràpid
A l'abril, els 12 homes i dones que formaven el jurat no van trigar ni 24 hores a arribar a un veredicte de culpabilitat des del final del judici.
Va ser gairebé un any després d'aquest cas de violència policial, amb aquelles imatges que van mostrar el policia amb el genoll sobre el coll i l'esquena de Floyd, emmanillat i de boca terrosa al carrer, durant 9 minuts i 29 segons, mentre ell repetia que no podia respirar. El vídeo va ser gravat per Darnella Frazier, una noia de 18 anys que ha rebut una menció especial als Premis Pulitzer.
El tribunal el va declarar culpable dels tres delictes dels quals se l'acusava: assassinat involuntari en segon grau (amb una pena màxima de 40 anys de presó), assassinat en tercer grau (castigat amb un màxim de 25 anys) i homicidi involuntari en segon grau (fins a 10 anys de presó).
Als altres tres policies que també eren amb Floyd durant la custòdia policial, Tou Thao, Thomas Lane i Alexander Kueng, se'ls jutjarà més endavant per complicitat en l'homicidi.
Sensació agredolça
A l'exterior del jutjat on es llegia la condemna s'hi han congregat la família i desenes de manifestants i activistes.
Per la família de la víctima la condemna no és suficient, però la veuen com una decisió històrica. "Quan penses que el George va ser assassinat a sang freda amb un genoll al coll durant nou minuts i vint-i-nou segons, l'estil d'execució a plena llum del dia, vint-i-dos anys i mig no és suficient", ha explicat Brandon Wiilliams, nebot de Floyd.
L'advocat de la família, però, ha preferit destacar la transcendència de la sentència:
"El dia d'avui representa una oportunitat per ser un punt d'inflexió a Amèrica. Aquesta és la sentència més llarga a la qual s'ha condemnat un agent de policia en la història de l'estat de Minnesota"
Els acitivistes pels drets dels afroamericans se sentien decebuts, però hi veuen un primer pas per jutjar altres casos semblants.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsGeorge FloydRacisme