Graduació d'una promoció de Mossos d'Esquadra, l'any 2019 (Europa Press/David Zorrakino)

4.000 agents més: La Moncloa accepta augmentar la plantilla dels Mossos

Llum verda del govern espanyol a apujar el topall dels Mossos d'Esquadra fins als 20.583 agents l'any 2025, però sense dotació econòmica
Redacció Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra

El govern espanyol accepta apujar el topall dels Mossos d'Esquadra. Això permetrà incrementar la plantilla fins als 20.583 agents l'any 2025, una xifra que suposa que hi haurà uns 2.300 nous mossos d'aquí a tres anys, segons una projecció a partir del creixement previst de la població.

És una reivindicació històrica que s'ha anat fent urgent amb l'increment de població a Catalunya. S'ha concretat aquest divendres en la reunió de la Junta de Seguretat, entre el Departament d'Interior i el Ministeri de l'Interior.

Actualment hi ha 17.900 agents dels Mossos, dels quals l'Estat en paga la major part de les nòmines. També és l'Estat qui fixa un topall que fins ara estava situat en 18.267 agents. Ara creix fins a 22.006, quatre mil més que ara, però el Departament d'Interior no preveu de moment esgotar-lo.

 

L'acord arriba sense dotació econòmica, ja que els diners per finançar aquesta ampliació s'estan negociant per una altra via. El conseller Joan Ignasi Elena ha dit que s'incorporaran entre 800 i 900 agents cada promoció en els propers anys i ha resumit així l'acord:

"Més mitjans, més informació, més interconnexió amb les policies de l'Estat i de la Unió Europea. Tot plegat ens permet treballar en l'horitzó de Mossos d'Esquadra 2030"

L'Estat també augmentarà la plantilla de policies nacionals i guàrdies civils a Catalunya.


Vigilàncies dels Mossos a l'estranger

En la reunió també s'ha acordat que els Mossos puguin ser "una policia més" dins de l'espai Schengen. Això implica que podran fer vigilàncies en altres països de la Unió Europea, sense que altres policies ho hagin de fer per ells.

La voluntat del Ministeri és que també puguin fer-ho en altres comunitats autònomes, segons el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska:

"Hem acordat també que el Ministeri de l'Interior faci els tràmits necessaris perquè els Mossos d'Esquadra siguin considerats a la Unió Europea agents d'un estat membre, perquè puguin fer les tasques de vigilància transfronterera recollides a l'article 40 del conveni Schengen"

Els sindicats han valorat positivament l'ampliació de plantilla, una mesura que fa temps que demanaven, però volen que es resolguin també demandes que consideren més urgents en relació a material i formació dels agents.

Entrega de diplomes als graduats a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya(Europa Press/David Zorrakino)

 

Coordinació en violències masclistes

Un altre dels acords de la Junta de Seguretat és que Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional compartiran les dades de violència masclista, que inclouen les agressions sexuals.

En canvi, han quedat fora de l'ordre del dia el debat sobre l'edifici de la prefectura a Via Laietana, que la Generalitat vol convertir en un espai de memòria democràtica, i el desplegament de la policia marítima dels Mossos.


Reunió tres anys després

L'increment de la plantilla dels Mossos d'Esquadra és una de les reivindicacions històriques del govern de la Generalitat, que preveu que en els propers anys una part important de la plantilla es jubili o passi a segona activitat, és a dir, que faci feines administratives.

La Junta de Seguretat no es reunia des de finals de 2018, quan Quim Torra era el president de la Generalitat.

Des dels anys 80, aquestes reunions sempre han estat marcades pel moment polític, com repassa aquest vídeo:


Aprovada una moció que garanteix la defensa dels Mossos

D'altra banda, el ple del Parlament d'aquest dijous ha aprovat una moció conjunta d'Esquerra i Junts en la qual s'insta el govern a garantir "la defensa jurídica" dels Mossos en cas que siguin "objecte d'acusació" o que hagin sofert "lesions acreditades".

El text ha comptat amb un suport molt ampli, amb majories variades en els diversos punts. Els socis preferents del govern, la CUP, han rebutjat gran part del text. Els anticapitalistes reclamen a l'executiu que retiri les acusacions particulars contra manifestants, com recull l'acord d'investidura segellat amb Esquerra.

El principal punt de la moció, consensuat amb una esmena d'En Comú Podem, insta a "seguir garantint la defensa jurídica dels membres de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra en els casos en què durant la realització de les seves funcions hagin sofert lesions acreditades".

També es demana cobrir "la responsabilitat civil" dels Mossos en casos de lesions i garantir "la defensa" dels agents quan siguin "objecte d'acusació" com a conseqüència "del servei i de les seves funcions establertes en la legislació vigent".

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra Policial Seguretat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut