234 exalumnes reclamen als Jesuïtes de Casp que condemnin els abusos d'un exprofessor

El van apartar el 2005 per la denúncia d'una alumna, però informacions periodístiques han fet aflorar més casos en aquest centre i a Bolívia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

234 exalumnes del col·legi Jesuïtes de Casp de Barcelona han signat i han enviat una carta a aquest centre per reclamar-li que condemni i investigui un exprofessor acusat d'abusos sexuals.

La carta, que porta data d'aquest dilluns, acusa el centre d'haver tapat els abusos presumptament comesos pel jesuïta Francesc Peris, que va fer-hi de professor durant gairebé 30 anys:

"Com a antics alumnes sentim una profunda indignació i considerem d'extrema gravetat que la Companyia de Jesús no hagi actuat de manera decidida per facilitar la investigació als mitjans i per denunciar i reparar, en la mesura del possible, les víctimes en el cas que ens ocupa."

En la carta els exalumnes reclamen al centre que emeti un comunicat de condemna, que faci una investigació interna i que li retiri qualsevol reconeixement.

També que es posi a disposició de les víctimes i de la premsa perquè se sàpiga el cas, i també que s'asseguri que no hi torni a haver cap cas en cap centre educatiu de l'orde religiós.


"Aquesta persona ja figurava als nostres informes"

La direcció del centre ha fet pública una carta de resposta en què assegura que la seva condemna "de tot tipus d'abús és ferma" i que "fa anys" que treballa per evitar abusos als centres.

També afirma que l'orde dels jesuïtes va engegar fa una setmana "una investigació prèvia a un procés canònic" a Peris:

"Aquesta persona ja figurava als nostres informes i tenia imposades unes mesures, però les informacions publicades a la premsa motiven una nova revisió del cas."

La direcció també assegura que, a través del sistema engegat pels jesuïtes per tractar casos d'abusos i maltractaments, estan fent "un procés de revisió del passat".

Façana del col·legi Jesuïtes de Casp de Barcelona (Google Street View)

"Ja n'hi ha prou de la via canònica"

Els exalumnes consideren que els jesuïtes estan protegint Peris amb l'excusa d'investigar-lo en un procés canònic: és el que denuncia un dels signants, Jordi Nomdedeu:

"Ja n'hi ha prou de la via canònica, no ens serveixen les investigacions internes, volem que això vagi a la via judicial, volem que vagi a la policia, volem que passi per la via penal."

Nomdedeu ho ha dit a Catalunya Ràdio, i ha afegit que el que reclamen és transparència per saber si el centre educatiu sabia o tenia indicis de què estava fent el professor amb els alumnes.

L'associació d'exalumnes dels Jesuïtes de Casp han publicat aquest dimarts a tarda una bústia de denúncies i un nou protocol personalitzat per qui vulgui denunciar casos d'abusos sexuals en l'època que van ser alumnes a l'escola.
 

Cas divulgat per una investigació periodística

El cas de Peris el va destapar una investigació del diari El País arran del d'un altre jesuïta, Alfonso Pedrajas, que hauria admès en el seu diari que va abusar de desenes de nens a Bolívia.

Fa una setmana aquest diari va afirmar que Peris també va abusar d'alumnes l'any que va ser a Bolívia, el 1982, i que el 2005 el van apartar de la docència al col·legi de Casp.

Va ser per la denúncia d'una alumna, i després han sortit 9 exalumnes més que l'acusen d'haver-les tancat al despatx per abraçar-les, tocar-les i fer-los petons de manera abusiva.

Segons els reportatges del diari, a Peris, que es feia dir Xesco o Cesc, a l'escola se'l coneixia com a Sex Penis, i tothom sabia les seves inclinacions.

Han estat aquestes informacions periodístiques les que han indignat els exalumnes i els han decidit a enviar la carta a la direcció de l'escola per reclamar que reaccioni.

Segons El País, després del 2005 Peris va ser al Paraguai i després el van enviar a dependències de l'orde religiós a Manresa, on encara viu.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Agressió sexual Església
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut