A Tarragona s'han manifestat 620 persones, segons la Guàrdia Urbana (3Cat)

Concentracions per l'habitatge obren la reivindicació del 23N per abaixar els lloguers

Centenars d'entitats s'han adherit a la convocatòria del Sindicat de Llogateres, que sortirà de la plaça Universitat de Barcelona
Redacció Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Centenars de persones han protestat aquest dissabte al migdia a Tarragona, Lleida i Girona per reclamar una rebaixa del preu dels lloguers.

Les concentracions han obert la jornada del 23N, en què el Sindicat de Llogateres ha convocat una manifestació a les cinc de la tarda a Barcelona sota el lema "S'ha acabat. Abaixem els lloguers".

Més d'un centenar de persones a la concentració a la plaça Ricard Vinyes de Lleida (3Cat)

A Tarragona, unes 620 persones, segons la Guàrdia Urbana, han recorregut el centre de la ciutat a partir de les 11.30. 

I a Girona, a la mateixa hora, centenars de persones han sortit al Parc Núria Terés:

 

Al CaixaForum de Barcelona, desenes de persones també s'han concentrat per "denunciar la privatització de l'habitatge protegit":

 


Una marxa similar a la convocada aquest dissabte va recórrer els carrers de Madrid el 13 d'octubre, i va reunir 22.000 manifestants segons la Delegació del Govern i 150.000 segons les entitats organitzadores.

Aquests són els detalls de la convocatòria d'aquesta tarda a Barcelona:
 

L'hora i lloc de sortida

La manifestació començarà a les cinc de la tarda a la plaça Universitat de Barcelona. 

Fins allà està previst que hi arribin almenys 30 columnes des de diversos barris de la capital, així com de desenes de pobles i ciutats catalanes.

El recorregut de la manifestació

La marxa sortirà de la plaça Universitat i continuarà per la Gran Via. Llavors recorrerà els carrers Calàbria, Consell de Cent i Tarragona fins a arribar a la plaça dels Països Catalans, davant l'estació de Sants.

Un cop allà, hi ha previst un acte final amb diversos parlaments per part de militants del moviment per l'habitatge del País Valencià i de Catalunya.

La manifestació de Madrid a mitjans d'octubre va congregar milers de persones (ACN/Miquel Vera)

Durant la protesta, els organitzadors han informat que hi haurà tres grans trams. El moviment per l'habitatge, representats pels sindicats de l'habitatge d'arreu de Catalunya, encapçalarà la manifestació amb una gran pancarta.

A continuació hi haurà les entitats que també han estat organitzant la marxa i, en tercer lloc, la resta d'associacions que s'han adherit a la convocatòria. 
 

Les entitats convocants

Centenars d'associacions s'han sumat a la convocatòria, tal com recull la pàgina web que s'ha obert per a l'ocasió.

Entre les adherides hi ha entitats tan dispars com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; sindicats com Comissions Obreres, la UGT i l'Intersindical; Ecologistes en Acció i Greenpeace; l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural o la Crida LGTBI, i col·lectius com Las Kellys o el Sindicat de Manters.

També hi participen grans federacions com la Taula del Tercer Sector, que aplega més de 3.000 entitats.

Els objectius de la marxa

D'entrada, el Sindicat de Llogateres exigeix una rebaixa dels lloguers de fins al 50% davant l'augment de la darrera dècada, que considera que ha anat "empobrint sistemàticament" les famílies. 

A Catalunya, el preu del lloguer està limitat a 271 municipis que estan declarats com a zones tensionades.

A banda, també demana que els contractes siguin indefinits i es renovin automàticament, així com posar fi als habitatges buits, turístics i de temporada perquè tornin al mercat residencial. 

El tercer punt és que les administracions prohibeixin la "compra especulativa" i acabin amb "l'acaparament" d'habitatge.

Després de la manifestació, el Sindicat de Llogateres vol impulsar una vaga de lloguers per fer front a l'increment de rendes. Segons la patronal, la iniciativa no té encaix legal, tot i que altres veus apunten que pot ser una manera d'assenyalar els fons d'inversió propietaris de blocs sencers.

 

ARXIVAT A:
Habitatge Hipoteques
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut