242 morts i 1.656 casos de coronavirus en les últimes hores a Catalunya
- TEMA:
- Coronavirus
En les últimes 24 hores, 242 persones han mort a Catalunya per coronavirus i s'han confirmat 1.656 positius més. En total, des que va començar el brot de SARS-Cov-2, a Catalunya hi ha hagut 23.460 contagis del virus i han mort 2.335 persones.
Del total d'afectats amb la Covid-19, hi ha 2.053 persones que estan greus.
Dins del col·lectiu sanitari, un dels de més risc, hi ha 3.702 positius per coronavirus.
Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s'han comptabilitzat un total de 7.849 altes hospitalàries.
Aquestes xifres suposen un descens respecte a les d'aquest dimecres: hi ha hagut dues defuncions menys, de 244 a 242, i el nombre de contagis ha baixat de 1.813 a 1.656.
Igualada supera el centenar de morts
A la Conca d'Òdena, el focus més important de coronavirus a Catalunya, en les últimes 24 hores han mort 12 persones i la xifra ja supera el centenar, amb 107 defuncions per la Covid-19.
En total, a Igualada hi ha acumulats 628 positius del virus, dels quals 154 són professionals sanitaris.
A Igualada, la xifra d'altes hospitalàries arriba a 215.
Més de 10.000 morts a Espanya
Al conjunt d'Espanya, aquest dijous s'ha registrat la xifra més alta de morts en un sol dia. En les últimes hores, hi ha hagut 950 defuncions i 8.102 casos de Covid-19 que situen les xifres totals en 10.003 morts i 110.238 contagis.
Arreu del món, aquest dijous s'ha arribat a la simbòlica xifra d'un milió de contagis, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins, que fa el seguiment constant de l'avenç de la pandèmia. Els països amb més contagis són els Estats Units, Itàlia i Espanya, tots tres per sobre dels 100.000 casos. També s'han superat els 50.000 morts per coronavirus.
511 morts a les residències
Aquest dijous, la Generalitat ha elevat fins a 511 la xifra de víctimes durant el mes de març als geriàtrics, l'endemà d'haver-la situat en 362.
Les residències de gent gran són un dels punts de més risc en el contagi del virus. Aquest dijous, la Generalitat ha intervingut la residència Prat, de Tona, que es troba al límit pel coronavirus: hi ha hagut cinc morts i gran part del personal està de baixa. Anteriorment, el govern havia intervingut a dos geriàtrics: el Ballús, de Valls, i el Ramon Berenguer, de Santa Coloma de Gramenet.
Sobre aquesta qüestió, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha admès errors del govern català en la informació sobre les residències. Torra ha dit que des de l'executiu no han estat "prou curosos" i que el fet de no haver donat les dades abans ha generat "alarma social".
Rècord negatiu de l'atur
Aquest dijous s'han sabut les dades de l'atur registrat del mes de març, amb una caiguda de l'ocupació sense precedents. El mes passat, 21.000 persones a Catalunya s'han inscrit a les llistes de l'atur, on ara hi ha 417.000 parats que busquen feina. A tot Espanya, l'increment és de 300.000 persones, amb un total de parats que supera els tres milions i mig.
Per lluitar contra els efectes de la crisi del coronavirus en l'economia, la Comissió Europea proposa crear un fons europeu de 100.000 milions per als aturats amb l'objectiu d'ajudar amb crèdits tous per fer front al cost dels ERTO.
Entre aquest nombre de persones que han perdut la feina, no s'hi comptabilitzen els treballadors de les empreses de treball temporal (ETT), que han vist com els seus contractes s'han extingit i no tenen cap garantia de tornar al mateix lloc de treball. Són "acomiadaments invisibles".
Seat fabricarà 300 respiradors diaris
D'aquí poc es començaran a fabricar 300 respiradors al dia en un projecte desenvolupat per l'automobilística Seat juntament amb els hospitals Clínic i Can Ruti.
No és l'únic projecte de suport als metges i infermers que treballen en primera línia contra el coronavirus: diverses empreses catalanes col·laboren en la fabricació de cubs de metacrilat per protegir els metges quan intuben pacients amb Covid-19.
Una altra de les ajudes cap als professionals sanitaris ha vingut del col·lectiu de manters de Barcelona, que, des del seu local del Raval, cusen mascaretes, gorres i bates per als hospitals.
Els nens durant el confinament
Mentrestant, ja es comença a plantejar què fer si, finalment, l'estat d'alarma acaba en la data prevista, el 12 d'abril. Alguns experts suggereixen un retorn a la normalitat de manera esglaonada, començant pels col·lectius de menys risc i sabent que, al mínim símptoma, una persona hauria de tornar a l'aïllament.
De moment, el Ministeri de Sanitat estudia fer més flexible el confinament dels nens i les nenes, si en les properes setmanes milloren les condicions. Poder sortir a fer esport és una altra de les opcions que el departament de Salvador Illa valora si s'aconsegueix frenar la corba de contagis.
A Itàlia, per la seva banda, sí que es deixarà sortir els nens al carrer, però només per acompanyar els pares a comprar, tot i que en un primer moment el ministre de l'Interior havia anunciat que podrien sortir a passejar-se una hora al dia.
Sobre el confinament amb nens, s'ha fet molt popular el curtmetratge de la BBC "The reality of confinement with a four-year-old", realitzat per una família catalana que retrata la vida amb la seva filla de 4 anys durant el confinament.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut