257 indicadors de salut, com les llistes d'espera per territoris, en una web interactiva
La nova web permet comparar tots els indicadors de la Central de Resultats per comarques, per centres o per característiques com sexe, grup d'edat o nivell socioeconòmic
El sistema de salut de Catalunya s'ha recuperat força del sotrac que va suposar la pandèmia de la covid, segons mostren els 257 indicadors de la Central de Resultats.
Elaborats des del 2003 per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, l'AQuAS, des d'aquest dimarts aquests indicadors estan disponibles en una nova web.
És una web on es poden consultar en línia tots els indicadors des del 2017, i suposa la posada al dia d'una eina, la Central de Resultats, que està pensada per millorar la gestió del sistema de salut.
En aquest sentit, permet analitzar els resultats de cada indicador i comparar-los per territoris o centres, o tenint en compte característiques de la població com el sexe, els grups d'edat o el nivell socioeconòmic.
? Consulta la Central de Resultats interactiva amb dades d'atenció hospitalària, atenció intermèdia, atenció primària, salut mental, emergències mèdiques i salut pública.https://t.co/nAh7Mpspt0
AQuAS (@AQuAScat) November 29, 2023
? Seguim mesurant, seguim millorant ?#CentraldeResultats pic.twitter.com/VLlwW03iJX
Permet comparar llistes d'espera per comarques
Les comparacions per anys permeten veure que des del 2021 hi ha hagut una recuperació progressiva de l'activitat assistencial, i que el 2022 ja s'estava a nivells similars al 2019.
Segons el conseller de Salut, Manel Balcells, la principal utilitat dels indicadors és poder analitzar amb detall com funciona el sistema a cada lloc i buscar solucions allà on no funcioni prou bé:
"Hi ha algunes llistes d'espera d'algunes especialitats que en una comarca són molt altes i en les del costat, no. A vegades hi ha causes generals, organitzatives, i a vegades hi ha causes d'equips o de persones, i això ens ha de permetre millorar."
Els indicadors mostren que el 2022 el 82% de la població catalana va ser atesa als centres d'atenció primària, els CAP, un 21% més que el 2019.
També que han augmentat molt les consultes telefòniques o telemàtiques: el 2019 les visites a consulta van ser el 84% del total, mentre que el 2022 han baixat al 58%.
Pel que fa a l'atenció hospitalària, el 2022 hi ha hagut 279.362 altes de cirurgia major ambulatòria, un 27% més que el 2020, cosa que ha comportat recuperar els nivells d'abans de la pandèmia.
Baixa a la meitat la mortalitat per ictus
Un indicador que destaquen les autoritats sanitàries és el de supervivència dels casos d'ictus: la mortalitat a 3 mesos ha passat del 15,7% del 2017 al 8% del 2022.
Pel que fa a les emergències ateses pel SEM, el 2022 va haver-hi gairebé 4 milions de trucades, un 80% més que el 2019, cosa que s'atribueix directament a l'impacte de la pandèmia.
En aquest apartat, i també el 2022, els codis ictus i infart es van atendre en un 94% i un 96% respectivament en menys dels 90 minuts que es considera idoni per fer-hi front.
La salut mental i la pandèmia
En l'anàlisi comparativa per anys, els indicadors han confirmat amb dades objectives globals el que ja se sabia: la pandèmia va impactar negativament en la salut mental, especialment en noies joves.
El 2022 els centres de salut mental d'adults van atendre 180.000 persones, un 5,5% més que el 2020, mentre els de salut mental infantil i juvenil van tractar 72.000 pacients, el 9% més que el 2020.
En adults van predominar l'esquizofrènia, els trastorns depressius i els d'ansietat i por, mentre que en nens i joves han augmentat la ideació suïcida i els trastorns del neurodesenvolupament i de la conducta.
Eina per analitzar l'evolució al llarg dels anys
La nova web posa a l'abast de tothom els 257 indicadors en els àmbits d'atenció primària, intermèdia, hospitalària, salut mental, emergències i salut pública.
També permet comparar l'evolució dels diferents paràmetres i indicadors entre centres de salut, municipis o comarques, de manera que es puguin prendre decisions de gestió amb tota la informació necessària a l'abast.
El Departament de Salut assegura que, amb els 20 anys que fa que existeix, ja és una eina pionera a Espanya que s'ha convertit en un referent a nivell europeu.
La previsió en el futur és anar incorporant a la nova web interactiva les dades recollides entre el 2003 i el 2016, perquè sigui molt més fàcil analitzar l'evolució dels indicadors al llarg d'aquests anys.
- ARXIVAT A:
- Salut