Creixen els casos de violència masclista detectats i atesos pel sistema de Salut (IStock/Markgoddard)

25N, les xifres de la violència masclista: 10.805 dones ateses pel sistema de salut el 2023

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 523 dones amb sospita de violència sexual a Catalunya aquest 2024

RedaccióActualitzat

El sistema de salut de Catalunya ha atès 10.805 dones víctimes de violència masclista l'any 2023, una mitjana de més de 29 casos diaris.

Són dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que Salut difon coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Les xifres indiquen que l'evolució de casos registrats de violència masclista a Catalunya segueix una línia creixent, amb una incidència de 565 casos més l'any 2023 que el 2022.

Per franja d'edat, les dones de 15 a 44 anys són les que viuen un nombre més gran d'episodis de violència masclista. En aquest grup d'edat es registren el 67,6% dels casos de violència comptabilitzats. El 23,3% de casos els han patit dones de 45 a 64 anys.

Segons el nivell socioeconòmic, el 85% dels casos de violència masclista del 2023 els han tingut dones amb rendes inferiors a 18.000 euros anuals i al grup d'exempts de copagament -- persones que perceben rendes d'inserció o altres prestacions socials--.

Gran part dels casos de violència masclista es donen a la ciutat de Barcelona i les poblacions del voltant. Des de l'òptica territorial, s'observa com les regions sanitàries que tenen més casos detectats són les de Barcelona Metropolitana Nord (28%), Barcelona Ciutat (22,7%) i Barcelona Metropolitana Sud (16%).

Si s'analitzen per país d'origen de la víctima, hi ha més casos de violència observats en relació amb els esperats quan l'origen és d'un país amb PIB baix o quan les persones migrades estan en situació irregular. En una anàlisi de les taxes per país d'origen, s'observen unes taxes molt més elevades en dones subsaharianes, amb un cas cada 66 dones.

523 dones ateses amb sospita de violència sexual pel SEM el 2024

Des de l'1 de gener, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 523 persones amb sospita de violència sexual, una xifra que es manté estable respecte al mateix període de l'any anterior.

En el 90,48% dels casos, les persones afectades són dones. Pel que fa a menors, s'han fet 89 assistències, que representen el 17% de les atencions totals. El grup d'edat amb més assistències ha estat el de 26 a 45 anys, amb 197, seguit de la franja de 18 a 25 (168), de 46 a 65 (56) i més de 65 anys (13).

Per regions sanitàries, on el SEM ha fet més assistències ha estat a Barcelona ciutat (188); seguit de la Metropolitana Nord (88), Girona (74) i Metropolitana Sud (70). Les segueixen: Camp de Tarragona (52), Lleida (17), Catalunya Central (15), Penedès (13), Terres de l'Ebre (8) i Alt Pirineu i Aran (2).

A més, l'equip de psicòlegs del SEM ha portat a terme 128 assistències amb atenció psicològica especialitzada a centres hospitalaris entre l'1 de gener i el 31 d'octubre de 2024. L'assistència psicològica s'ofereix a la persona afectada quan es considera necessària per part dels professionals i pot ser activada pels mateixos equips del SEM, per part dels altres cossos d'emergències o pel mateix centre sanitari.

 

Procediment d'atenció a les persones amb sospita de violència sexual

El SEM compta des del 2021 amb un procediment d'atenció a les persones amb sospita de violència sexual. El codi 3.71 estableix una resposta immediata, equitativa a tot el país i coordinada amb la resta del sistema de Salut i els altres cossos d'emergències.

Amb aquest procediment, s'ofereix a la víctima un acompanyament integral durant tot el procés d'assistència posterior a l'agressió masclista. Es procura que tingui un únic interlocutor, per evitar la revictimització. Alhora, es garanteix l'atenció psicològica a la víctima, amb l'objectiu de crear un entorn de confiança i seguretat.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut