27 milions en ajuts a les energies renovables tèrmiques: qui en pot demanar
Autònoms, empreses, administracions i entitats sense ànim de lucre poden demanar les ajudes
Amb l'objectiu d'impulsar les energies renovables d'ús tèrmic, per generar fred i calor, el Departament d'Acció Climàtica ha obert una línia d'ajuts de 27,3 milions d'euros. S'incentivaran l'energia solar tèrmica, la biomassa, la geotèrmia, l'aerotèrmia i la hidrotèrmia.
Aquest tipus d'energies aprofiten l'escalfor que genera el sol o el subsol i permeten escalfar aigua o climatitzar espais sense necessitar combustibles com el gas ni l'electricitat, a través d'instal·lacions més econòmiques que les plaques solars.
Les ajudes es poden demanar a partir d'aquest dimarts, 2 d'agost, i es financen amb els fons Next Generation de la Unió Europea i pretenen que es deixin de fer servir energies fòssils i arribar a la descarbonització de Catalunya el 2050.
Això, en un context d'escalada de preus per la guerra d'Ucraïna i quan la UE i els governs dels 27 plantegen mesures per reduir el consum d'energia.
Qui pot optar-hi i com es repartiran
Del total de pressupost, 18,5 milions es dedicaran a una primera línia d'ajuts per a autònoms, empreses, organitzacions i entitats sense ànim de lucre i administracions públiques que facin algun tipus d'activitat econòmica en sectors com la indústria, el sector serveis o residencial.
La resta de diners es destinaran a una segona línia que finançarà els projectes de beneficiaris que no duguin a terme cap activitat econòmica, però ofereixin béns o serveis, com instal·lacions públiques, establiments o edificis no residencials.
Tots aquells beneficiaris que facin una activitat econòmica hauran d'iniciar l'actuació a partir de l'obertura de la convocatòria.
En canvi, els que ofereixin béns o serveis s'hi podran acollir si l'actuació s'ha executat des del 23 de desembre del 2021.
A l'hora de repartir els fons, s'ha previst un màxim d'un 35% per a les grans empreses i d'un 40% i un 45% per a les mitjanes i petites empreses, respectivament.
En el cas de la segona línia, les entitats podran optar a un màxim del 70%.
En tots dos casos s'oferirà un increment del 5% per a municipis que estiguin inclosos en el repte demogràfic, per evitar el despoblament.
Objectiu, independitzar-se dels combustibles fòssils
Segons la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, aquestes ajudes volen fer avançar Catalunya cap a un model energètic més net, sostenible i democràtic i fomentar la independència energètica amb l'exterior.
"A part de fer front a l'emergència climàtica, cada vegada és més important aconseguir la independència dels combustibles fòssils que provenen de l'exterior davant la volatilitat dels preus de l'energia", ha argumentat.
Barnadas ha afegit que la línia "el que fa és utilitzar els recursos autòctons. Ho trobem claríssim en el cas de la solar tèrmica i la geotèrmia, que s'han de consumir just en el lloc on es produeixen, o en el cas de la biomassa".
En aquest sentit, ha assegurat que l'ús d'aquesta font d'energia permet reduir també el risc d'incendis, millorar la conservació dels espais verds i fixar població al territori per evitar el despoblament de les zones rurals.
- ARXIVAT A:
- EnergiaCrisi climàtica