
27-O: Un any després de la proclamació de la república i el 155
El 27 d'octubre l'anomenat xoc de trens va arribar al seu moment àlgid
27 d'octubre del 2017, un dia que quedarà als llibres d'història. Fa un any que el Parlament de Catalunya va aprovar declarar un estat independent en forma de república i obrir un procés constituent per redactar la Constitució del nou estat.
Paral·lelament, el Senat va aprovar aplicar l'article 155 de la Constitució. El govern espanyol va suspendre l'autonomia catalana, va ordenar la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions.
Notícia relacionada: 27-O: La cronologia dels fets
Després de quatre setmanes de màxima tensió política i de dos dies en què l'opció de la convocatòria d'eleccions havia agafat molta força, el 27 d'octubre l'anomenat xoc de trens va arribar al seu moment àlgid i va iniciar un duel de legitimitats en què l'Estat espanyol es va acabar imposant.
El record dels protagonistes
El govern de la Generalitat ha fet públic un vídeo per commemorar el 27-O:
🎥 Avui fa un any del 27 d'octubre #27OCT pic.twitter.com/PDwMXpUzae
— Govern. Generalitat (@govern) 27 d'octubre de 2018
Alguns dels protagonistes sí que han recordat, per al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio, com van viure aquells dies.
Notícia relacionada: Expectació, declaració i celebració, el 27-O en les fotos de Reuters
I així ho explicàvem aquell dia:
Tanquem un dia que sortirà als llibres d'història. El recull de les millors imatges del 27-O https://t.co/U7Bs6wtzYu #independènciaTV3 pic.twitter.com/nVbksRauaj
— 324.cat (@324cat) October 27, 2017
República no implementada, 155 efectiu
La seqüència dels fets: del 20S al 27O. El Parlament declara la independència https://t.co/U7Bs6wtzYu #IndependènciaTV3 pic.twitter.com/JaLgO9FrAp
— 324.cat (@324cat) October 27, 2017
La declaració de la República Catalana es va aprovar per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 en blanc. En la votació, no hi van participar els 52 diputats de PSC, Ciutadans i PP, com a mesura de protesta.

La declaració, però, no es va fer efectiva. No va aparèixer publicada al Diari Oficial de la Generalitat i no es van posar en marxa els decrets previstos en la llei de transitorietat que havia de donar forma al nou país.
Mentre el Parlament votava la declaració, a Madrid el Senat debatia i aprovava l'aplicació de l'article 155. Aquell mateix vespre el president espanyol, Mariano Rajoy, compareixia amb les primeres mesures: convocatòria d'eleccions el 21 de desembre.
De matinada es publicaven més mesures: cessament del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero; i la vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría assumia les regnes de les decisions que afectaven Catalunya sota l'aplicació del 155.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàIndependència