27 projectes opten a fons europeus: de bateries elèctriques a proteïnes alternatives
La Generalitat ha triat projectes d'àmbits com la mobilitat sostenible, l'energia o la salut per accedir al pla anti-Covid de la UE, amb un pressupost total de 41.000 milions d'euros
La Generalitat ha escollit 27 projectes per poder accedir als fons europeus anti-Covid, els anomenats Next Generation EU, amb un pressupost de 41.000 milions d'euros.
Són els escollits d'entre 542 que s'havien presentat des de tots els àmbits públics i privats i que també van en la línia de les prioritats del govern català per pilotar la recuperació econòmica.
Projectes transversals i d'àmbits diversos
Les propostes estan quantificades en uns 41.000 milions d'euros, i tres, Carbon Recovery, Battery Hub i Hydrogen Valley of Catalonia, en sumen la meitat.
Els projectes que ha escollit són com una mena de paraigua que abasta diferents àmbits, com poden ser les noves tecnologies, la salut, la mobilitat sostenible o l'eficiència energètica.
Cada un compta amb un pressupost amb la idea que es puguin portar a terme aquest any mateix i, també en cadascun, hi treballaran administracions públiques, empreses, universitats o organismes específics.
Per exemple, un dels projectes és sobre les bateries elèctriques, per atraure la cadena de valor dels cotxes elèctrics. És una de les iniciatives de les quals ara es parla per instal·lar-se a la Zona Franca un cop tanqui la fàbrica de Nissan. Una zona en què, de moment, encara no està decidit què es farà.
Doncs bé, en aquest projecte, anomenat Battery Hub, s'hi han presentat la Generalitat, empreses de l'automoció i universitats i centres d'innovació. Proposen crear una planta de desenvolupament de noves bateries, una planta de reciclatge de bateries i el desenvolupament d'una nova generació de carregadors públics. Tot això, amb una inversió de 16 milions i mig d'euros el primer any i de gairebé 6.999 milions en total.
També hi opta el projecte Proteïna alternativa, que planteja crear un "hub" o centre d'innovació i elaboració de productes derivats de la proteïna vegetal. Aquesta proposta vol posar en valor els llegums de varietats autòctones i investigar nous àmbits de desenvolupament d'aliments. El pressupost total és de 134,8 milions, dels quals 25,3 correspondrien al primer any.
Els projectes engloben àrees com modernitzar la formació professional, racionalitzar l'ús de l'aigua, o la revitalització dels hàbitats urbans. I al darrere, a banda de la Generalitat i els organismes públics, s'hi poden trobar empreses com Naturgy, Aigües de Barcelona, HP, Mediapro, Holaluz o Telefónica.
En aquest document es recullen totes les propostes seleccionades per la Generalitat.
Projectes per optar als fons europeus by Moderador Noticies Web on Scribd
Aquests projectes hauran de rebre el vistiplau del govern espanyol per entrar dins el llistat que es presentarà a Europa. De moment, el període per presentar nous projectes (es pot tramitar aquí o aquí) continua obert.
Els fons Next Generation EU estan dotats amb 750.000 milions d'euros per al període 2021-2026.
D'altra banda, la Generalitat ha aprovat aquest dimarts un decret llei que simplifica i agilitza els tràmits per gestionar els fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i del Fons REACT-UE, una continuïtat dels fons de cohesió europeus per a la Generalitat i el sector públic.
Concretament, el govern ha simplificat els procediments administratius en quatre àmbits: contractació pública, gestió pressupostària, subvencions i ajuts, i convenis i consorcis.