Barcelona

27S: primera victòria de l'independentisme a Catalunya en un escenari ple d'incògnites

Junts pel Sí ha guanyat amb 62 escons, però s'ha quedat lluny de la majoria absoluta. La CUP aconsegueix grup propi i 10 diputats. Uns resultats històrics que obren un escenari inèdit a Catalunya, ple d'incògnites.

RedaccióActualitzat

Els independentistes han aconseguit per primer cop guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya. Junts pel Sí ha guanyat àmpliament, amb 62 escons, però s'ha quedat lluny de la majoria absoluta, que és de 68. L'altra força política independentista, la CUP, triplica els resultats del 2012 i aconsegueix grup propi i 10 diputats. Uns resultats històrics que obren un escenari inèdit a Catalunya, ple d'incògnites.

La primera, probablement, és qui serà el president de la Generalitat. És ben sabut que Junts pel Sí es presentava amb Raül Romeva com a cap de llista, però amb l'acord entre les forces que formen la llista de fer president el número quatre, Artur Mas. Ara, Junts pel Sí necessita la CUP per dur a terme el seu full de ruta independentista i la CUP insisteix que s'ha de buscar un president de consens i que, en aquest moment, Artur Mas és prescindible.

La jornada d'aquest 27 de setembre, però, deixa altres titulars. Inés Arrimadas, fins fa poc pràcticament una desconeguda, es convertirà en la cap de l'oposició després que Ciutadans ha multiplicat per tres els escons que tenia i ha arribat als 25, uns resultats que contrasten amb els del PP, que ha perdut vuit escons i s'ha convertit en cinquena força a l'hemicicle. A l'espera de saber quina valoració fa dels resultats el president espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, des de Catalunya Xavier García Albiol no canvia de discurs i assegura que, amb els seus vots, els catalans han demostrat que no volen la ruptura d'Espanya.

Un altre dels titulars de la jornada el deixa Catalunya Sí que es Pot, que ha quedat molt lluny de les seves expectatives i finalment tindrà 11 diputats. Des de Madrid, i probablement amb la vista posada en les eleccions generals previstes per al mes de desembre, Pablo Iglesias ha admès clarament que els resultats no són bons i que obliguen a la reflexió.

Qui, en canvi, sí que està raonablement satisfet amb els resultats malgrat baixar és el PSC, que ha aguantat com a tercera força malgrat obtenir 16 escons, el seu mínim històric al Parlament.

I l'últim titular el deixa Unió Democràtica, que després de la seva ruptura amb Convergència no ha aconseguit representació parlamentària i quedarà fora del Parlament. Josep Antoni Duran i Lleida admetia ahir mateix la derrota i anunciava que posava el seu càrrec a disposició de la direcció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut