28 de desembre: per què pengem llufes i fem innocentades?
El 28 de desembre són tradició les innocentades i les llufes penjades a l'esquena, però aquesta celebració amaga un origen tràgic
Com cada 28 de desembre, se celebra el Dia dels Sants Innocents, una festa que tenyeix d'humor i enginy un dels últims dies de l'any. La tradició és que els nens se'n riguin dels adults posant-los una llufa a l'esquena, mentre que els grans s'encarreguen de fer broma amb petits enganys. Però, d'on surt aquesta tradició?
L'origen d'aquesta festa és, en realitat, una tragèdia bíblica: quan el rei Herodes va ordenar matar tots els nens de menys de dos anys per desfer-se de Jesús per evitar que li usurpés el tron.
Es creu que la relació entre les bromes actuals i la història dels infants s'estableix a partir de les enganyifes que van haver d'inventar-se els pares per protegir-los dels assassins.
D'altra banda, la festa té uns orígens pagans més complexos, que l'emparenten amb les antigues saturnals romanes: forma part de les festes d'inversió i transgressió del cicle hivernal, que comencen amb la Festa dels Nicolaus i s'acaben per Carnaval.
Amb el temps, la cultura popular ha fet protagonistes d'aquest dia les innocentades; les bromes que es fan als més ingenus. Uns enganys que poden fer-nos amics, familiars, veïns o, fins i tot, els mitjans de comunicació.
Cada 28 de desembre n'hi ha que difonen notícies falses, de caràcter humorístic, i animen l'audiència a trobar-les. Per exemple, aquesta de l'any 2022 sobre els suposats concerts que havia de fer el meteoròleg de TV3, Dani Ramírez o aquestes dels anys 80 i 90 que van fer els telenotícies de TV3.
Les innocentades darrerament també s'han traslladat a les xarxes socials.
Enganxar llufes a l'esquena, una icona de la festa
Cada cop és menys freqüent veure-les, però el 28 de desembre ningú està exempt de portar una llufa enganxada a l'esquena.
Amb un simple cop a l'esquena, una abraçada o bé una topada, algun bromista pot deixar clavat aquest ninot de paper a la jaqueta o a l'abric d'un amic, company de feina o parent.
Tradicionalment, se'n feien amb fulles de col, pell de conill i altres deixalles orgàniques, però amb el temps les més populars són les de paper amb forma humana. Sovint, eren els nens qui les penjaven.
Se'n diuen llufes perquè són objectes de poc pes i perquè fan pensar en les ànimes dels degollats i en els esperits eteris, que es creu que vaguen els darrers dies de l'any.
El ninot gegant de Tremp
A Tremp, la capital del Pallars Jussà, cada any organitzen un acte únic, anomenat "L'aixecada del ninot". Aquest 28 de desembre al matí, a partir de les 1.001, a la plaça de la Creu s'hi fa un taller per construir una llufa gegant.
A la tarda, a partir de les 19.00, començarà l'acte final, "L'aixecada del ninot", en què els veïns poden participar per fer ballar la llufa gegant des del campanar abans de cremar-la.
Dels Sants Innocents a l'April Fools' Day
El Dia dels Sants Innocents no se celebra alhora a tot el món. Hi ha altres països que el celebren l'1 d'abril sota en nom d'April Fools' Day. És el cas dels països anglosaxons com els Estats Units, Austràlia o el Regne Unit.
Però també de l'illa de Menorca, que ho celebra aquest dia en comptes de 28 de desembre, perquè va adoptar la tradició dels anglesos que la van ocupar al segle XVIII.
A Itàlia, el dia es coneix com a "Pesce d'aprile" i a França com a "Poisson d'avril".
- ARXIVAT A:
- Cultura popular