Una mà diposita un vot dins una urna
El 4 d'abril ha començat el període electoral (EFE)

La participació puja 14 punts a Catalunya, la segona més alta de la història

A Espanya, les xifres de participació són gairebé de rècord respecte de les últimes eleccions generals

RedaccióActualitzat

Dades de participació històriques a Catalunya. Un 77% dels catalans han anat a votar a les eleccions del 28 d'abril. Són 14 punts més que el 2016 (63,4%) i la segona més alta de la història, només per derrera de les eleccions del 1982 amb un 80,8%. 

A Espanya, la participació queda en el 75%, vuit punts per sobre del 2016, les cinquenes amb més concurrència des de 1977.

 

Tarda de molta afluència

A les sis de la tarda havien anat a votar el 64,2% dels electors. Són gairebé 18 punts més que el 2016, i frega el rècord històric a aquesta hora. Les eleccions amb més participació van ser les de 1982, amb el 65,6%.

 A Espanya, la participació puja nou punts i se situa en el 60,7%. El 2016 va ser del 51,21%.

 

 

A Barcelona trobem la xifra percentual més alta de participació a Catalunya. Un 64,8% dels electors havien votat fins a les sis de la tarda. Més de 18 punts que el 2016. Un increment semblant al de Girona, on, a les sis, havia votat un 63,6% del cens.
    
L'augment més gran és a Lleida, amb 19 punts més que fa dos anys. Han anat a votar el 60,6% dels lleidatans. A Tarragona, la participació a les 18.00 és del 62,3%. El 2016 va ser del 44,7%.

No hi ha cap comunitat autònoma on baixi la participació. On més puja és a Catalunya, a més de 6 punts de diferència de l'Aragó, que és la segona comunitat on creix més, seguides de Ceuta, Melilla, Madrid i Castella-la Manxa. I on creix menys la participació és a Extremadura i el País Basc.
 

 

Aquest és el mapa de calor de la participació a les 18.00.

 

 

Participació històrica, també al migdia

A les 14.00 la participació superava el 43%, més d'11 punts per sobre de les generals del 2016. A Espanya eren gairebé de rècord, amb més d'un 41%, 4 punts i mig més respecte de les darreres eleccions. 

Aquesta era la participació a Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida a les 14.00:

 

  


Constitució de meses

A les 9 del matí, els col·legis electorals han obert les portes per a les votacions de les eleccions generals al Congrés dels Diputats i al Senat espanyols, marcades per la incertesa dels resultats. En total, 36.800.000 persones a tot l'Estat i gairebé 5.600.000 a Catalunya podran exercir el dret a votar.

Els 23.000 col·legis s'han obert amb tota normalitat sense incidències destacables, i s'han constituït les més de 60.000 meses, segons ha informat el Ministeri de l'Interior a dos quarts d'11 del matí, en la seva primera compareixença.

 

Primera roda de premsa al centre de dades a Ifema, Madrid
 

Cal destacar l'anècdota de la població de Villarroya, a la Rioja, que a les 9.01 els seus 6 electors han acabat de votar. El col·legi ja s'ha tancat i s'ha fet l'escrutini. Han batut el seu propi rècord de "velocitat electoral".

El recinte firal d'Ifema, a Madrid, s'ha habilitat, igual que en anys anteriors, com a centre de dades.

 

A les 8 del vespre es tancaran els col·legis electorals i es procedirà a l'escrutini dels vots. 

 

Votació dels candidats 

El candidat pel PSOE i president en funcions, Pedro Sánchez, ha estat el primer de votar, poc abans de dos quarts de 10 del matí, en un col·legi de Pozuelo de Alarcón.

 

Pedro Sánchez ha votat poc abans de dos quarts de 10 a Pozuelo de Alarcón (EFE)


Sánchez ha fet una crida a la participació per garantir una majoria parlamentària que permeti "un govern d'estabilitat".

Fins a les 12 del migdia, no ha votat el candidat a la presidència del PP, Pablo Casado, que ho ha fet a Madrid. Casado també ha dit que espera que de les urnes en surti "un govern estable". Per ell, les últimes legislatures han estat "fallides".
 

Casado ha votat a Madrid al voltant de les 12 del migdia (EFE)
 

Casado ha demanat als electors que votin "amb el cap" en aquestes eleccions que ha qualificat de "decisives per al futur d'Espanya".

 

 

El líder de Podem, Pablo Iglesias ha votat en un col·legi de Galapagar, a Madrid. També ha dit que espera una alta participació que porti a les urnes una "àmplia majoria progressista."

A Catalunya, a les 10 del matí ha anat a votar el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, al col·legi Santa Marta de l'Hospitalet de Llobregat. Per Rivera, la participació és fonamental per aconseguir no només un canvi de govern sinó també "un canvi d'etapa política a Espanya".

 

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ha votat a l'Hospitalet de Llobregat

 

A la mateixa hora ho ha fet el president del Parlament, Roger Torrent, a Sarrià de Ter. Torrent ha dit que confia que "els catalans no fallaran, aniran a votar en massa" perquè, ha dit, "és un dia històric i ens hi juguem molt".
 

El president del Parlament, Roger Torrent ha votat amb la seva filla


El president de la Generalitat, Quim Torra poc després de dos quarts d'11, ha votat al col·legi de l'Escola d'Idiomes de Barcelona. Torra també confia que hi haurà "un suport massiu" a la participació i ha dit que "la democràcia es guanya votant."
 

El president de la Generalitat, Quim Torra ha votat al col·legi de  l'Escola oficial d'Idiomes de Barcelona (EFE)

 

El número 2 a les llistes d'ERC, Gabriel Rufián, ha votat a la mateixa hora, en un col·legi electoral de Sabadell. Rufián ha dit que "cal donar un missatge clar" perquè "el que passi avui és clau i depèn de nosaltres"

 

El número 2 d'ERC, Gabriel Rufián , ha votat a Sabadell (EFE)

Jaume Asens, d'En Comú Podem, ha cridat a la participació enviant un missatge de prudència en relació amb els resultats, i ha dit que "confia en la gent" apel·lant al "vot de l'esperança". 
 

Jaume Asens, abans d'anar a votar, ha acompanyat la seva àvia de 101 anys al col·legi electoral

Asens ha votat cap a tres quarts d'una al col·legi electoral de l'Escola del Fort Pienc, de Barcelona.

La candidata del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, ha votat poc més enllà de dos quarts de 12, a un col·legi electoral de Vallcarca. Batet espera obtenir un ampli resultat dels socialistes: "No n'hi ha prou amb guanyar, l'objectiu és governar".

 

Meritxell Batet, candidata del PSC ha votat a Vallcarca, a Barcelona (EFE)
 

La candidata número 2 de JuntsxCat, Laura Borràs, ha votat al col·legi dels Salesians de Sarrià, a Barcelona, i ho ha fet acompanyada de la seva filla de 18 anys, que votava per primer cop.
 

La número 2 de JuntsxCat ha votat als Salesians de Sarrià (ACN)

Borràs ha dit que "aquest és un bon dia per reclamar els principis democràtics i denunciar la repressió" i fer-ho votant.
 

La candidata de Cs, Inés Arrimadas ha votat cap a les 12.30 al col·legi electoral situat a la seu del districte de les Corts de Barcelona.
 

La candidata de Cs ha votat a la seu del districte de les Corts, a Barcelona (EFE)

 

Una membre de la mesa no ha volgut donar la mà a Arrimadas, fet que la candidata ha lamentat dient que és "una mostra de la divisió que hi ha a Catalunya". Arrimadas ha alertat que els resultats poden ser molt ajustats i ha animat els ciutadans a votar: "Pot anar de pocs escons" ha dit. Que "ningú es penedeixi de no haver anat a votar."

I la candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, que ja havia votat per correu, s'ha acostat a un col·legi electoral de Sarrià de Barcelona per animar als ciutadans a votar. 

 

Cayetana Álvarez de Toledo s'ha acostat a un col·legi de Sarrià per saludar els interventors del PP

També han votat per correu els candidats que estan a la presó. Jordi Sànchez, candidat de JuntsxCat, i Oriol Junqueras i Raul Romeva d'ERC, s'han adreçat als ciutadans a través de Twitter per destacar la trascendència d'aquestes eleccions i la necessitat de participar-hi. 

 

 

 

 

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que ha anat a visitar aquest matí els candidats presos a Soto del Real, ha explicat que viuran la nit electoral cadascú sol a la seva cel·la.
 

Més electors

En aquestes eleccions, 1.150.000 joves han pogut votar per primer cop. També per primera vegada han votat totes les persones amb discapacitat intel·lectual. Més de 100.000 electors tenien denegada la possibilitat d'exercir el dret de vot; per aquesta raó, 600.000 catalans podran exercir el dret a votar.

 

 

A Catalunya s'elegeixen 48 dels 350 diputats del Congrés i 16 dels 208 membres del Senat, que es renoven en aquestes eleccions. Per demarcacions, Barcelona en tria 32, un més que a les eleccions del 2016, per l'increment de població; Girona i Tarragona, 6 cadascuna, i Lleida, 4. I al Senat es trien 16 representants, 4 per província.

El vot per correu ha estat el segon més alt, malgrat que, un any més, després d'ampliar el termini per poder votar fins divendres passat. També s'han detectat problemes per votar des de l'exterior.

 

S'ha posat en marxa un nou sistema per evitar ciberatacs en un context internacional.

El Ministeri de l'Interior manté el nivell 4 d'alerta antiterrorista, sobre una escala de 5, que hi ha des del juny del 2015. I s'han reforçat els dispositius de seguretat que hi ha des de l'inici de Setmana Santa i que es mantenen fins aquest dilluns, després de les elecions.
 


Autonòmiques al País Valencià

A més de les eleccions al Congrés i el Senat, el País Valencià també celebra eleccions autonòmiques. Els valencians trien entre un altre pacte del Botànic, que va comportar un govern de coalició entre els socialistes i Compromís amb el suport parlamentari de Podem, o el retorn de la dreta a la Generalitat. El president, Ximo Puig, ha volgut lligar la seva sort a la de Pedro Sánchez, i va avançar un mes els comicis.

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut