L'equip de forenses i tècnics que treballa a Cuelgamuros ja ha identificat les primeres víctimes exhumades (CCMA)

3 homes i 1 dona, primeres víctimes del franquisme identificades a la vall de Cuelgamuros

Els primers represaliats enterrats a la cripta que han estat identificats són Valerico Canales, Emilio Caro, Román González i Flora Labajos i van ser afusellats a la Guerra Civil
Redacció
TEMA:
Memòria històrica

Els tècnics que treballen en la identificació de les 128 víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista enterrades a la vall de Cuelgamuros que han començat a ser exhumades ja han posat nom i cognom a quatre d'elles, i han pogut avisar els seus familiars, que porten dècades de lluita judicial per poder-ne recuperar els cossos.

Es tracta de Valerico Canales, Emilio Caro, Flora Labajos i Román González, que formaven part d'un grup anomenat "els set de Pajares" perquè eren naturals de Pajares de Adaja, a Àvila, i que van ser afusellats a la Guerra Civil.

El 12 de juny, un equip format per arqueòlegs, antropòlegs, genetistes, forenses i policia científica van entrar per primer cop a la cripta de l'antic Valle de los Caídos, el mausoleu creat per Franco --que va canviar de nom amb l'entrada en vigor de la Llei de Memòria Democràtica, ara fa un any--, per exhumar els cadàvers de les víctimes i mirar d'identificar-les.

Es tracta d'una operació sense precedents impulsada pel govern espanyol a petició dels familiars de les víctimes i que s'ha accelerat a causa de l'avançament electoral.

De moment, els tècnics ja haurien identificat 12 de les 128 víctimes que seran exhumades. Són les que van trobar a la caixa 198 i corresponen a 11 homes i una dona.

Fausto Canales, fill de Valerico Canales, s'ha mostrat "molt satisfet" de poder recuperar les restes del seu pare, després de 23 anys de lluita.

El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Fèlix Bolaños, l'ha convocat a ell i a la resta de familiars dilluns vinent a la Moncloa per donar-los més detalls del que han trobat.

Entrada que porta cap la Vall de Cuelgamuros, on s'estan fent les tasques d'exhumació i identificació (EPTV / Gustavo Valiente)

El suprem va aixecar al març l'últim obstacle a les exhumacions

Les tasques d'exhumació han començat en el nivell 0 de la capella del Sant Sepulcre, amb la cerca de les restes de 18 cossos. Unes restes òssies que es creuen amb les mostres dels familiars que els busquen i que n'han demanat l'exhumació.

Fins a 59 cossos més reclamats per familiars se sap que són en els nivells 1, 2, 3 i 4 de la mateixa capella. La resta estarien en altres capelles i la seva cerca s'abordarà en una segona fase.

El passat 13 de març, el Tribunal Suprem va donar llum verda a les exhumacions de les restes de ls víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista enterrades al mausoleu, després de rebutjar l'últim recurs presentat per la Fundació Francisco Franco, que s'hi oposava.

Els jutges van resoldre aixecar la mesura cautelar que vetava l'extracció de les restes mortals de les criptes en entendre que la intervenció no comportava "una transformació urbanística irreversible de les criptes."

Es calcula que a Cuelgamuros, al monument erigit pel dictador Francisco Franco amb el nom de Valle de los Caídos, hi ha restes de gairebé 34.000 persones, traslladades, la majoria, sense el consentiment dels familiars.

També va allotjar, durant més de quatre dècades, les restes de Franco, exhumades l'octubre de 2019, i del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, exhumades aquest abril.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme Guerra Civil espanyola
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut