En llibertat la mare condemnada a 30 anys de presó per la pèrdua del seu nadó a El Salvador
Excarcerada una mare condemnada injustament per provocar-se un avortament, o homicidi agreujat al Codi Penal del país, després de 7 anys a la presó
"El meu missatge a la societat és que cal ser curós a l'hora de valorar la culpabilitat de les persones i a l'hora de denunciar-les". Això ho deia la Lilian, un cop que la Justícia l'ha excarcerat després de passar set anys a la presó. Set anys d'una condemna de 30. El càrrec: homicidi agreujat del seu nadó de 72 hores de vida.
Un dels pilars de la Justícia, quan és justícia de debò, és que condemnar un innocent és molt pitjor que deixar lliure un culpable. Que no és la innocència el que s'ha de demostrar; és la culpabilitat, el que cal provar. Tot això, en el cas de la Lilian s'ha ignorat o apartat. El seu cas és un despropòsit enorme en què, per enèsima vegada, l'omnímode poder de l'Estat es desferma sobre una dona.
Amb poc més de 20 anys, la Lilian va ingressar a l'Hospital Nacional San Juan de Dios de la població de Santa Ana, a El Salvador, per donar a llum. Ja tenia una filla i n'arribava una altra. Un esquinç d'úter va complicar el part, la nena va néixer i, passades 72 hores, va morir.
Quan es va despertar dels sedants, va saber que la nena havia mort. I, en lloc de trobar l'escalf de la família, es va trobar una acusació d'abandonament del nadó, elevada després per la Fiscalia a la "d'homicidi agreujat", el tipus penal que fan servir al país per castigar el que consideren avortament provocat per la mateixa mare. És a dir, l'Estat de El Salvador --on avortar està castigat amb penes de fins a 50 anys de presó-- l'acusava d'haver mort el nadó.
L'entorn de la Lilian ha sostingut sempre que la nena va morir per una mala praxi mèdica, per negligència de l'hospital. Que va callar mentre la mare entrava a la presó per passar-hi 30 anys. Una emergència obstètrica, suposadament mal tractada, acaba amb la mare condemnada per homicidi.
Mobilitzacions per exigir justícia
Les organitzacions Colectiva Feminista i l'Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto van assumir el cas de la Lilian com un cas de defensa dels drets fonamentals i de les dones. I finalment, una magistrada els ha donat la raó: el judici es va fer sense garanties i sense els procediments bàsics que han de sustentar l'administració de Justícia.
consecuencias de la penalización absoluta del aborto a través de los casos de Las 17 y más, ellas fueron condenadas tras enfrentar una emergencia obstétrica con penas de hasta 50 años de prisión y acusadas de homicidio agravado".
Agrupación Ciudadana #JusticiaParaBeatriz (@AbortoPORlaVIDA) January 17, 2024
La Lilian és l'última de les 17 dones condemnades per homicidi, després d'haver patit una emergència obstètrica, que han sortit de les presons d'El Salvador. Ho ha fet després d'estar tancada set anys. El fiscal que la va acusar i el jutge que la va sentenciar han seguit les seves carreres a l'administració de Justícia.
A la Lilian --l'únic nom amb què ella vol ser coneguda-- l'han rebut les seves companyes i les activistes contra l'avortament, amb gira-sols a la mà, la flor que simbolitza l'amor i la lluita feminista. "Seguim insistint a l'Estat que no només ha de revisar els procediments a escala judicial, perquè estiguin lliures d'estereotips de gènere i de discriminació a les dones, sinó que també ha de revisar la legislació. Mentre això no canviï, malauradament al país encara hi haurà casos", deia Angélica Rivas, advocada de la Lilian.
A l'horitzó, doncs, més combats. A El Salvador, l'avortament continua sent un delicte. Han estat desenes les dones condemnades a presó després de patir embarassos complicats que acaben en avortaments espontanis.
La pena: entre 30 i 50 anys de reclusió. Malgrat les pressions externes perquè el país canviï la llei, ni l'actual president, el populista Nayib Bukele, ni el Parlament, tenen cap inclinació a fer-ho.
- ARXIVAT A:
- Drets humansAvortament