30 morts per coronavirus als hospitals catalans el dia que se superen les 35.000 altes
- TEMA:
- Coronavirus
Més de 35.000 pacients de coronavirus han rebut l'alta hospitalària des que va començar la pandèmia.
A dia d'avui, a Catalunya s'han comptabilitzat un total de 35.130 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19.
En les últimes 24 hores, 30 persones han mort per coronavirus SARS-CoV-2 als hospitals catalans, la segona xifra més baixa des del 20 de març, després de les 15 morts registrades aquest diumenge. Fa cinc dies consecutius que la xifra diària de defuncions als centres hospitalaris es manté per sota de 35.
Segons les dades del departament de Salut, un total de 6.485 persones han mort en un hospital català després d'haver donat positiu per Covid-19 o bé com a casos sospitosos.
379 nous positius registrats
Des del començament del brot, a Catalunya s'han registrat 61.355 positius confirmats de coronavirus, 379 més respecte a aquest dilluns.
A banda dels casos confirmats amb una prova diagnòstica, ja sigui PCR o test ràpid, hi ha 180.618 casos de possible infecció de la Covid-19. Són aquelles persones que presenten símptomes de coronavirus i que un metge ha classificat com a possible cas, però no se'ls ha fet una prova que ho confirmi.
Del total de positius que hi ha a Catalunya, 9.933 són de professionals sanitaris.
369 persones ingressades de gravetat
El nombre de persones contagiades de coronavirus ingressades a les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels hospitals catalans continua baixant i, actualment, n'hi ha 369.
Des del començament del brot, un total de 3.953 pacients han estat ingressats de gravetat per la Covid-19.
Fins ara, a les residències de gent gran catalanes s'han confirmat 12.666 positius de coronavirus i hi ha 35.389 casos sospitosos. Dels treballadors en geriàtrics, 3.835 persones estan aïllades per sospita o confirmació de contagi.
Pel que fa a la informació facilitada pels serveis funeraris, des de l'inici del brot, han notificat un total d'11.351 morts amb coronavirus o sospitoses d'haver-se'n contagiat.
D'aquestes morts, 3.361 han estat en una residència, 154 en un centre sociosanitari i 618 al domicili. La resta o bé han mort en un hospital o bé no hi ha prou informació sobre el lloc de la defunció.
Coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, aquest dimarts el col·lectiu ha reivindicat el valor de la feina que fan diàriament i han reclamat una millora de les condicions laborals. Amb l'etiqueta #aplaudimentsendrets, infermers i infermeres també han demanat a la xarxa que s'acabi amb la precarietat laboral.
D'altra banda, un estudi dirigit pel català Carles Cordón-Cardó, de l'Hospital Mount Sinai de Nova York, assenyala que pràcticament tots els pacients que han passat el coronavirus amb símptomes lleus han desenvolupat anticossos i podrien ser immunes a noves infeccions del virus.
Quarantena per als que arribin de l'estranger
A partir d'aquest divendres, els viatgers que arribin a Espanya des d'altres països hauran de posar-se en quarantena durant les dues setmanes posteriors a la seva arribada. Aquesta ordre, similar a la que han seguit diversos estats europeus, es mantindrà mentre estigui vigent l'estat d'alarma.
Selectivitat als instituts
Aquest dimarts, la Generalitat ha anunciat que els exàmens de la selectivitat no només es faran en centres universitaris sinó que, aquest curs, també es faran als instituts. Les proves necessitaran més seus de les habituals per poder garantir la distància de seguretat entre els alumnes i per reduir els desplaçaments fins al lloc dels exàmens.
En total, a Catalunya hi ha més d'un milió i mig d'alumnes que des del 13 de març no van als centres educatius, des de les escoles bressol fins a les universitats. Aquesta situació, que en principi era per a quinze dies, ja fa dos mesos que dura i està generant diversos problemes de conciliació a les famílies en què els pares treballen.
El que poden acabar sent cinc mesos sense anar a l'escola pot suposar lefecte "oblit estiuenc", sobretot entre els infants més desfavorits, que han tingut menys accés a activitats educatives i culturals. És el que alerta un informe de Save the Children. Davant l'educació telemàtica de les darreres setmanes, algunes famílies d'escoles privades han reclamat una rebaixa en la quota perquè consideren que les classes online no són el mateix que les presencials.
A França, el retorn a l'escola ha començat aquest dimarts, de manera gradual i voluntària. Marques al pati, menys alumnes i mestres amb mascareta són algunes de les mesures que han adoptat les escoles franceses durant aquest procés de desconfinament. Un desconfinament que, per segon dia consecutiu, ha generat cues a La Jonquera de ciutadans francesos que volien comprar tabac i alcohol a preus més barats. Les aglomeracions han obligat a limitar l'accés de cotxes al Pertús per part de les autoritats franceses.
Ajornat el Clownia
A nivell cultural, l'endemà de l'ajornament del Primavera Sound, el conjunt Txarango ha anunciat que ajorna també el Festival Clownia. El grup de Sant Joan de les Abadesses, a més, ha cancel·lat la que havia de ser la seva gira de comiat.
Per la seva banda, el Mercat de Música Viva de Vic manté la 32a edició entre el 14 i el 19 de setembre, però ha anunciat que gran part de les actuacions i les activitats per a professionals seran en línia en comptes de presencials.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut