30 multes a portals i immobiliàries per incomplir la llei de lloguers a Barcelona
Tres immobiliàries han reconegut la infracció i han pagat la sanció (CCMA)

30 multes a portals i immobiliàries per incomplir la llei de lloguers a Barcelona

Dels 32 expedients oberts per valor de prop de 100.000 euros, la majoria són per no fer constar l'índex de referència i un per superar el preu permès

Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha obert una trentena d'expedients sancionadors a plataformes d'anuncis i immobiliàries per incomplir la llei de regulació dels lloguers. La majoria d'infraccions, que poden sumar gairebé 100.000 euros, són per no fer constar l'índex de referència que marca la Generalitat.

També s'ha sancionat una propietat per firmar un contracte per sobre de l'import permès. El Sindicat de Llogateres ha presentat més de 200 denúncies a tot Catalunya per anuncis que incomplirien la regulació.

La normativa de contenció de rendes estableix l'obligatorietat de fer constar l'índex de referència de preus de lloguer o l'import de la renda del contracte anterior en la publicitat de lloguer d'habitatges.

Hi ha setze sancions a portals d'anuncis per no fer constar l'índex de referència (CCMA)

 

L'Ajuntament de Barcelona, a través de les oficines d'habitatge que hi ha als districtes de la ciutat, actua de manera subsidiària en l'aplicació de la llei del dret a l'habitatge, la competència sancionadora de la qual és de la Generalitat.

A través de la Unitat de Disciplina i Antiassetjament de l'Institut Municipal de l'Habitatge (IMHAB), l'Ajuntament ha obert 32 expedients sancionadors a plataformes d'anunciants i immobiliàries per un valor de 96.000 euros.


Setze multes a portals d'anuncis

S'han detectat setze anuncis d'habitatges ubicats a la ciutat de Barcelona que incomplien l'obligació de fer constar les rendes de referència i anteriors. La majoria de les sancions, deu, corresponen a ofertes publicades al portal Idealista, cinc a Fotocasa i un a Habitaclia. 

En el cas d'aquest dos últims portals d'anuncis, han al·legat que ja han establert sistemes per advertir els anunciants del deure d'incloure l'índex de referència i altres accions informatives per als usuaris.

Aquest incompliment es considera una infracció lleu i comporta una sanció mínima de 3.000 euros.

 

Sancions a les immobiliàries 

Per cada anunci s'han iniciat els corresponents expedients sancionadors a les empreses immobiliàries administradores, entre les quals figuren algunes amb forta implantació a la ciutat de Barcelona, com són Engel & Volkers, Don Piso o Núñez y Navarro, entre d'altres.

En tres casos, les immobiliàries administradores dels habitatges anunciats han acceptat i reconegut la infracció i han pagat la sanció, mentre que la resta d'expedients segueixen oberts i en tràmit, ja sigui a l'espera de rebre o resoldre al·legacions, o en fase de proposta de resolució.

Per aquesta raó, la llei obliga que en tota la publicitat hi figurin aquestes dades de referència per evitar que s'acabi arrendant un habitatge a un preu fora del que assenyala la norma. 
 

Renda superior a la permesa

En aquest sentit, s'ha obert un primer expedient sancionador per una infracció greu arran de la denúncia d'un contracte de lloguer amb una renda superior a la permesa. 

En el cas d'infraccions relatives a l'establiment de rendes superiors al que assenyalen l'índex de referència i els contractes anteriors, si aquest increment és inferior al 20% es considera infracció lleu. Si supera aquest marge, passa a ser infracció greu i la sanció mínima serà de 9.000 euros.

La Llei 11/2020 de 18 de setembre, la norma catalana que regula els increments dels preus dels lloguers d'habitatges, estableix que en les zones declarades àrees de mercat tensionat l'import de la renda no pot diferir més d'un 5% del preu assenyalat a l'índex de preu de referència que correspongui, ni pot sobrepassar la renda consignada en el darrer contracte de lloguer.

 

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaHabitatge
Anar al contingut