300 detinguts als Països Baixos en la tercera nit d'aldarulls contra el toc de queda
Tercera nit d'incidents als Països Baixos contra el toc de queda decretat per combatre l'expansió del coronavirus.
El primer toc de queda en vigor des de la Segona Guerra Mundial arriba arran de l'alerta de l'Institut Nacional de Salut neerlandès (RIVM) sobre una onada de nous contagis causada per la variant britànica de la Covid-19.
Els ciutadans s'han d'estar a casa entre les 9 del vespre i les 4.30 de la matinada.
Dilluns a la nit hi ha hagut disturbis a Rotterdam i a Geleen, al sud del país.
Al sud de Rotterdam, la policia ha utilitzat canons d'aigua per dispersar un centenar de joves que s'havien citat al carrer.
A Geleen s'hi han desplegat antiavalots perquè s'havia convocat una manifestació a les 9 del vespre, l'hora en què comença el toc de queda.
El cap de setmana ja hi havia hagut incidents i la policia diu que ha posat més de 5.700 multes per incompliment del toc de queda.
Diversos comerços han protegit els aparadors amb fustes per evitar danys materials.
En total hi ha hagut protestes en una desena de ciutats. A la capital, Amsterdam, i també en d'altres com Rotterdam, Eindhoven, Haarlem, Geleen i Den Bosch.
La policia, amb tot, "distingeix" entre gent que "realment volia manifestar-se" i persones que "només buscaven confrontació".
Ja s'han fet unes 300 detencions per enfrontaments amb la policia, i es tem que els aldarulls puguin repetir-se els pròxims dies.
Aquest dilluns, el primer ministre, Mark Rutte, ha condemnat els aldarulls del cap de setmana, durant els quals s'ha arribat a cremar un lloc on es feien proves de Covid-19.
"Això no te res a veure amb manifestar-se, això és violència criminal", ha dit Rutte.
Koen Simmers, representant dels sindicats policials, ha declarat a la televisió: "No havia vist tanta violència en quaranta anys."
El toc de queda als Països Baixos arriba després de setmanes de millora de les dades epidemiològiques, probablement a causa del confinament total decretat entre mitjan desembre i el 19 de gener, durant el qual les escoles han estat tancades i només han obert els comerços considerats essencials.
Un confinament que va succeir al tancament de bars i restaurants durant dos mesos.
Des de l'inici de la pandèmia, als Països Baixos més de 960.000 persones s'han contagiat de Covid-19, i el virus ha causat la mort de més de 13.600 persones.