Prop de 500 militants demanen renovar ERC amb un manifest que firmen consellers i dirigents històrics
La vicepresidenta Laura Vilagrà, altres consellers com Roger Torrent o Ester Capella, així com Sabrià, Puigcercós o Maragall, demanen una "transició tranquil·la" amb vista al congrés del 30 de novembre
Nombrosos militants d'ERC han signat un manifest on demanen una "renovació general de la cúpula dirigent" del partit. Entre els signants del text, que reclama un model "més coral i col·lectiu, transparent i amb més participació de la base", hi ha diversos consellers del govern, ara en funcions, i dirigents destacats d'Esquerra. Si aquest matí quan s'ha presentat el manifest el firmaven 300 persones, aquest dilluns a la tarda ja són prop de 500.
El signen, entre d'altres, la vicepresidenta Laura Vilagrà; els consellers Roger Torrent, Ester Capella i Manel Balcells; així com Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Teresa Jordà, Ernest Maragall, Joan Puigcercós, Ernest Benach i Alba Vergés, o Xavier Vendrell, Joan Manuel Tresserras i Joan Ridao.
El document, amb el títol "Reactivem l'Esquerra Nacional", fa una crida a dissenyar un "procés de renovació" per al congrés del 30 de novembre. "El país ha canviat. Per això, la reflexió profunda i l'entrada d'aire fresc a Esquerra Republicana són imprescindibles", afirmen.
Els signants, entre els quals hi ha també 14 alcaldes i alcaldesses, defensen que ERC "té la responsabilitat històrica" d'entomar aquesta reflexió "per liderar el rearmament estratègic de l'independentisme".
"Una indefugible transició interna tranquil·la ha de ser la llavor per a un nou impuls per esbossar un futur immediat guanyador", diu el text. "Amb generositat, obertura i voluntat inclusiva i no excloent. Amb unitat interna i comptant amb l'enorme capital polític acumulat els últims anys", continua.
Un revés per a Junqueras
El manifest es publica després que, dilluns passat, l'endemà de les eleccions europees, Oriol Junqueras oficialitzés la seva dimissió temporal com a president d'ERC.
Ara es dedica a buscar "l'aval explícit i renovat" de les bases republicanes, amb la mirada posada al congrés nacional del 30 de novembre, on té la intenció de presentar-se a la reelecció, si aconsegueix aquest aval. De fet, també aspira a ser cap de llista gràcies a l'amnistia, un cop torni a estar habilitat.
Mentrestant, Marta Rovira assumeix les funcions de la presidència del partit. A la tardor, deixarà aquest càrrec i el de secretària general. També el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, va anunciar que abandonarà la primera línia política, l'endemà de la patacada de les eleccions al Parlament.
Els promotors esperen que Aragonès, Junqueras i Rovira el signin
Ni Aragonès ni Rovira, ni el mateix Junqueras, han signat aquest manifest i caldrà veure com s'hi posicionen. De fet, els promotors de la iniciativa esperen que ho facin a favor.
En una entrevista a "Els matins" de TV3, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha assegurat que està "segur" que tots tres poden signar "tot el que diu el manifest", subratllant que el document "parla de projecte, no de persones", tot i que ha insistit que "apel·la la direcció a fer una reflexió conjunta i trobar-ne una de nova que aporti aire fresc".
En la mateixa línia, en una entrevista a Catalunya Ràdio, l'alcalde de Moià i membre de l'executiva nacional d'ERC, Dionís Guiteras, ha assegurat que "el que més ens agradaria és que Marta Rovira i Oriol Junqueras es fessin seu el manifest, tanquéssim aquest debat de noms i ens poséssim a treballar per la nova ERC que necessita aquest país".
En sentit contrari, una veu discordant amb el manifest. És la d'un altre històric del partit, Joan Tardà, que, en un missatge a X --repiulat per Gabriel Rufián--, assegura que no se'l va convidar a signar el text: "Lamento no haver estat prou mereixedor de formar part dels 300 signants".
Segons ell, "pel sol fet de creure" que el que reivindiquen al manifest "no exigeix necessàriament llançar Junqueras a la paperera".
La pugna per al lideratge d'ERC després del congrés ha provocat múltiples moviments les últimes setmanes, en plenes negociacions per a la investidura del pròxim president de la Generalitat i per a l'entrada o no d'ERC al govern de Collboni a l'Ajuntament de Barcelona.
L'ajornament del congrés en què s'havia de votar el preacord amb el PSC per entrar a l'executiu municipal evidenciava que la decisió, accelerada per una direcció afí a Junqueras, no compta amb l'aval unànime de les bases, que mostra reticències a pactar amb el PSC.
En aquest context, republicans i socialistes tenen una primera reunió programada aquest dimarts per parlar de la investidura, amb l'amenaça d'una repetició electoral a la tardor.
- ARXIVAT A:
- ERC