Els gossos beagle es fan servir en l'estudi d'un fàrma contra la fibrosi hepàtica i la mielofibrosi (Pexels)

32 beagles de l'estudi del Parc Científic de la UB se sacrificaran i 6 es podrien salvar

La UB i el Parc Científic de Barcelona defensen que "actualment no es coneix cap mètode alternatiu" a l'experimentació amb mamífers com els gossos per a la recerca d'un fàrmac
Redacció Actualitzat
TEMA:
Maltractament animal

Després de la controvèrsia per l'ús i futur sacrifici de cadells de raça beagle per a l'assaig d'un fàrmac, la Universitat de Barcelona i el Parc Científic de Barcelona han afirmat que 6 dels gossos es donaran en adopció i 32 seran sacrificats.

En un comunicat conjunt, les dues institucions defensen que el programa científic en el qual es fan servir els animals compleix de forma "estricta" la normativa i remarquen que "actualment no es coneix cap mètode alternatiu a l'ús d'aquests animals" que permeti canviar la metodologia de la recerca.

També es remeten al comunicat de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya que va manifestar que l'ús dels animals és una "pràctica essencial per a l'avenç del coneixement científic" i per disposar d'anestèsics, antibiòtics o vacunes.

El text va remarcar que només es fan servir animals quan no hi ha mètodes alternatius i va denunciar "l'estigmatització" dels investigadors i professionals que tenen cura dels animals i treballen de forma "honesta i responsable".

La UB i el Parc han explicat que l'ús dels gossos s'emmarca en una investigació per desenvolupar un fàrmac contra la fibrosi hepàtica i mielofibrosi, malalties que afecten aproximadament el 2,1% de la població i entre 1 i 9 de cada 100.000 habitants, respectivament. Ara com ara, no hi ha cap tractament eficient contra aquestes malalties.

La normativa obliga a experimentar amb mamífers no rosegadors

Les dues institucions argumenten que la normativa europea obliga, abans de provar el tractament en humans, a fer un estudi de toxicitat en dues espècies de mamífers, una de les quals no pot ser un rosegador.

Com que el Parc Científic no té animals per experimentar, va treure aquesta part a concurs i "en un escrupolós procés de licitació" es va adjudicar a l'empresa Vivotecnia, amb seu a Madrid, al qual van arribar a retirar la llicència per denúncies de maltractament animal, encara que va acabar recuperant-la.

Quan va esclatar la polèmica, la UB va negar que tingués cap contracte amb els laboratoris Vivotecnia per fer l'experiment amb els cadells de beagles i va al·legar que la recerca que van denunciar els animalistes corresponia a una "entitat allotjada" al Parc Científic però "externa" a la universitat. TV3 va tenir accés al contracte entre el parc i Vivotecnia, per més de 211.000 euros.

Més de 30 s'hauran de sacrificar

En el comunicat d'ara, la UB i el parc comenten que l'assaig es farà al març a la seu de Vivotecnia. El fàrmac s'administrarà a sis gossos "i ja s'ha demanat a Vivotecnia que, un cop acabi l'estudi, els doni en adopció". El parc, diu, col·laborarà amb el laboratori per buscar-los una llar.

A 32 gossos més, però, els hauran de sacrificar per poder-los fer la necròpsia i avaluar la seguretat del fàrmac a través de l'estudi dels teixits:

"En la segona part de l'estudi, tal com marca el projecte Retos, caldrà fer de manera imperativa un estudi dels teixits de 32 gossos mitjançant autòpsia. Aquest estudi permetrà analitzar la toxicologia crònica de les molècules i avaluar-ne la seguretat, abans d'entrar en fases clíniques amb humans."

Si es conclou que la molècula és segura, el procés de desenvolupament del fàrmac continuarà.

Manifestació per denunciar el sacrifici dels beagles utilitzats al laboratori el 22 de gener a Barcelona (Europa Press/PACMA)

La UB i el parc al·leguen que Vivotecnia té autorització de la Comunitat de Madrid per utilitzar gossos en recerca, dins de projectes com el que s'ha contractat.

Diverses organitzacions animalistes, entre les quals el PACMA, van denunciar l'experimentació amb gossos i tant l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, van demanar que s'aturés el sacrifici, mentre que la Generalitat va reclamar informació sobre Vivotecnia i hi va haver una manifestació de rebuig a Barcelona.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut