33 trucades al dia al telèfon de prevenció del suïcidi del 061: "Els allunyem del perill"

L'equip de 70 professionals de la salut mental del telèfon de prevenció del suïcidi ha respost més de 23.000 consultes en dos anys

RedaccióActualitzat

23.000 consultes telefòniques a la Taula de Prevenció del Suïcidi del 061 en els dos anys que fa que funciona. O el que és el mateix: 33 trucades al dia. Unes xifres que el confirmen com a referent per a aquelles persones en risc d'autolesió.

El 061 és un dels instruments del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya que el govern va posar en marxa el 2022 amb l'objectiu de reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d'un 15%.  

L'atenció telefònica d'un equip format per 70 professionals de la psiquiatria, la psicologia i la infermeria, que atén trucades 24 hores al dia, 365 dies l'any, ha demostrat ser clau en la prevenció i reducció del risc de suïcidi. Així ho subratlla Gemma Quartero, coordinadora d'atenció psicològica del SEM: 

"El valor assistencial més important de la Taula és que en un 84% dels casos la consulta es pot resoldre sense necessitat d'activar cap recurs ni derivar urgentment a cap servei aquesta persona...

Les crisis suïcides són fluctuants. La persona no es trobarà en risc imminent de forma constant, i l'estem atenent quan és dalt de la corba. L'estem ajudant a baixar el nivell de malestar i a allunyar-se de la situació de perill."

El servei el formen 70 professionals, entre infermeres, psicòlegs i psiquiatres
El servei el formen 70 professionals, entre infermeres, psicòlegs i psiquiatres (ACN/Norma Vidal)

Entre 10 i 20 intents previs

Es calcula que cada suïcidi consumat ve precedit d'entre 10 i 20 intents previs.

Des del 2022, quan va començar a funcionar el servei que van posar el marxa el Departament de Salut i el Sistema d'Emergències Mèdiques, el 061 ha hagut d'activar l'anomenat Codi Risc Suïcidi en 95 casos en què hi havia risc extrem. Aquest protocol es pot activar des de tots els dispositius assistencials sanitaris i implica que els centres especialitzats facin un seguiment dels casos que arriben a les urgències de la xarxa hospitalària pública de Catalunya. 

Els professionals que atenen les trucades poden accedir a la història clínica de la persona que truca --amb el seu consentiment-- i activar tots els serveis sanitaris que calguin per atendre aquella consulta. 

Cartell del servei de prevenció del suïcidi del 061

"Podem identificar", explica Gemma Quartero, "en quin punt es troba la persona i, en funció de tota la informació sanitària que tenim, podem veure si està en tractament farmacològic o si s'ha visitat recentment amb el seu equip sanitari de referència." Una informació que els permetrà, diu, atendre aquella persona de manera específica i personalitzada. 

En aquests dos anys de funcionament, la Taula per la Prevenció del Suïcidi ha activat una ambulància del SEM en 1.024 ocasions, és a dir, en un 16% dels casos que han atès. 

Més dones que homes

Un 60% de les més de 23.000 consultes les han fet dones i un 40%, homes. Un 46% de les persones que han trucat tenien entre 41 i 65 anys. 

12.037 trucades s'han fet entre el juny del 2023 i el juny d'aquest 2024. Això suposa una mitjana diària de 33 consultes al dia, un 16% més que durant el primer any de funcionament del servei. 

En els primers sis mesos del 2024 s'han atès més de 6.500 consultes. El que fa únic a Europa aquest servei és que està format per professionals de la salut mental en connexió amb la xarxa sanitària pública. Això permet respondre de manera ràpida les necessitats de la persona que truca.

No sempre consulta qui té pensaments suïcides: de vegades és algú de l'entorn que percep el risc d'autolesió i truca per demanar consell. 


Acompanyament als més joves

Una altra de les accions del Pla de Prevenció del Suïcidi té la mirada posada en el jovent. També el 2022, la Direcció General de Joventut, en col·laboració amb Salut, va posar en marxa un xat de WhatsApp per oferir acompanyament emocional. "Obro feel" pretén detectar i prevenir problemes vinculats a la salut mental en l'adolescència i la joventut. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by joventut (@joventutcat)

 

A més, aquest 2024, Salut ha fet jornades de prevenció del suïcidi a les universitats catalanes.  Durant els primer semestre d'aquest 2024, a Catalunya hi ha hagut 2.000 temptatives de suïcidi

 

 

ARXIVAT A:
Salut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut