3.566 docents s'incorporen a escoles i instituts a partir d'avui
La USTEC, sindicat majoritari en educació, ha convocat dues jornades de vaga a finals de gener per reclamar mesures per revertir les retallades
Més d'1.300.000 alumnes tornen aquest dilluns a classe. La novetat de l'inici del segon trimestre és la incorporació de 3.566 mestres i professors nous per fer front a la reducció d'una hora lectiva als docents.
Aquestes incorporacions són fruit de l'acord del Departament d'Educació amb els sindicats que va evitar les vagues convocades a inici de curs i que estipulava que la reducció d'una hora lectiva a tots els docents catalans s'iniciava a partir de l'1 de gener.
Els set sindicats docents van signar aquest acord de forma unànime amb el compromís que fins a finals d'any es continuarien negociant amb el departament la resta de reivindicacions del col·lectiu.
La Generalitat ha continuat negociant amb els sindicats en la taula sectorial altres demandes dels docents, sense haver arribat a nous acords. Segons la USTEC, sindicat majoritari en educació, això suposa un incompliment del pacte i ja ha convocat dues jornades de vaga per aquest mes: el 25 i el 26 de gener, coincidint amb la vaga convocada a la sanitat.
Reducció d'una hora lectiva a primària i a secundària
La incorporació de nous docents és una notícia positiva, però ha suposat un mal de cap per a molts centres educatius. Els ha obligat a reestructurar la plantilla de professors i refer horaris a mig curs, sobretot a secundària i formació professional, que és on hi ha més especialitats.
Els mestres d'educació infantil i primària impartiran 23 hores setmanals; els d'educació de persones adultes, 20, i el professorat de la resta de l'ensenyament de règim general i especial, 18 hores per setmana.
Segons Educació, la incorporació d'aquests 3.566 professionals farà que aquest sigui el moment en què més docents hi ha hagut a Catalunya. A més, destaquen que dos de cada tres nomenaments són de professionals que ja eren als centres i que ara completaran la seva jornada, o bé per a aquells que perllongaran la substitució.
Els docents més sol·licitats als centres de primària han estat mestres de primària, seguit d'especialistes en pedagogia terapèutica, infantil i anglès. A l'ESO, les especialitats més demandades han estat anglès, orientació educativa, ciències socials i tecnologia.
Reivindicacions sobre la taula
A les reunions de la taula sectorial d'educació no hi ha hagut avenços des de l'acord de l'inici de curs.
Els sindicats reclamen un pacte d'estabilitat per als interins i que es recuperi el primer complement salarial al sexenni per compensar la inflació i que s'inclogui en els pressuposts del 2023 alguna mesura per revertir les retallades en educació.
El govern ha ofert als sindicats recuperar condicions en els sexennis a partir del desembre del 2023, amb el cobrament del primer complement al cap de sis anys i no als nou com passa en l'actualitat.
Segons el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, "la ciutadania no entendrà noves mobilitzacions del sistema educatiu". En una entrevista a "Els matins" de TV3, ha assegurat que "des del departament no les entenem perquè venim d'un acord històric", "el primer per unanimitat en els darrers 20 anys.
Pel que fa a l'avançament del curs escolar, el conseller ha assegurat que "s'està avaluant" i que encara no s'ha decidit la data d'inici del curs que ve.
- ARXIVAT A:
- Educació