36 brots de Covid-19 han causat un miler de contagiats a Espanya des de l'11 de maig
- TEMA:
- Coronavirus
Des de l'11 de maig, a Espanya s'han registrat 36 brots de coronavirus, que han afectat prop de mil persones, segons ha informat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. La majoria d'aquests brots estan associats a la indústria càrnia i els treballadors del camp, però també n'hi ha hagut a centres sanitaris i residències de gent gran, a més de casos importats i altres associats a comportaments incívics.
Després de 14 setmanes consecutives compareixent a la comissió de Sanitat del Congrés per informar sobre l'evolució del coronavirus, Illa ha comparegut aquest dimecres per última vegada. El ministre de Sanitat ha dit que l'epidèmia "ha estat una lliçó d'humilitat en tota regla per a tots" i que, ara, l'objectiu és poder detectar els brots molt precoçment i que es pugui actuar "molt quirúrgicament".
Una desena de brots actius
Ara per ara hi ha una desena de brots actius al llarg del territori estatal. En les últimes hores se n'ha confirmat un a Rafelbunyol, a la província de València, en una indústria càrnica. Després de fer 349 proves PCR entre els treballadors, s'han detectat set casos actius.
Segons ha informat la conselleria de Sanitat valenciana, la investigació va començar en detectar tres casos positius en una mateixa unitat familiar, per la qual cosa es va ampliar el procés de detecció a l'entorn laboral dels contagiats, entre els quals s'han confirmat quatre casos.
Els darrers dies s'ha detectat un brot en una residència de gent gran de Lleida, amb 13 residents i cinc treballadors afectats. També a Lleida, hi ha 42 persones aïllades a l'Hotel Rambla, la majoria temporers, set dels quals han donat positiu. I a la granja escola La Manreana de Juneda hi ha 24 temporers més que han donat positiu.
A l'Aragó, els últims dies quatre comarques han retrocedit a la fase 2 de la desescalada per brots de la Covid-19.
"El risc zero no existeix"
El ministre ha remarcat que la capacitat de detecció ha augmentat "molt significativament" respecte a fa unes setmanes, la qual cosa permet "reaccionar més ràpid", tot i que el risc es manté:
"El risc zero no existeix enlloc, hi ha brots i n'hi continuarà havent"
Es considera brot quan hi ha tres casos sense nexe d'unió o quan se'n registra un en una residència de gent gran. De fet, el ministre de Sanitat ha assenyalat que la detecció precoç és "fonamental" per evitar que hi hagi brots:
"Esperàvem brots com els que hi ha hagut, és a dir, per casos d'incivisme, de treballadors temporers o en residències de gent gran o centres hospitalaris. No obstant, de moment s'estan detectant de forma controlada i actuant amb contundència"
Illa ha destacat que les comunitats autònomes han actuat "amb contundència" contra el virus i, actualment, s'estan detectant al voltant de 53.000 casos sospitosos setmanals i que, al 91%, se'ls fa la prova diagnòstica en les primeres 24 hores. Un 3% dels casos sospitosos de la Covid-19 als quals se'ls fa una prova PCR donen positiu.
Pla de resposta a una segona onada
Illa també ha avançat que, en les properes setmanes, La Moncloa podria aprovar definitivament el Pla de Preparació i Resposta per afrontar "en les millors condicions possibles" una possible segona onada de la Covid-19.
Aquest pla assignarà tres nivells de risc a cada unitat territorial (baix, mitjà o alt) a partir d'indicadors que avaluïn la transmissió del virus i les capacitats de l'assistència sanitària i de salut pública.
Illa ha destacat la importància de monitoritzar la informació i realitzar un control permanent de la situació epidemiològica, que contempli la distribució geogràfica dels contagis.
Tota la informació es compartirà setmanalment amb les comunitats autònomes per avaluar conjuntament el nivell de risc. A partir d'aquí, es definirà les accions que cal prendre.
Cinc milions més de vacunes de la grip
Illa també ha anunciat que el seu ministeri té com a objectiu augmentar les cobertures de vacunació de la grip durant la campanya 2020/2021, especialment a personal sanitari i sociosanitari, persones de més de 65 anys, embarassades i grups de risc, davant la possibilitat d'un altre brot de coronavirus a la tardor.
El govern espanyol farà una compra extraordinària de vacunes de la grip, complementària a la que duguin a terme les autonomies, que suposarà l'adquisició de cinc milions de dosis extra.
L'objectiu és que la campanya comenci a l'octubre i es pugui arribar a una cobertura del 75% dels més grans de 65 anys i personal sanitari i sociosanitari i superar el 60% en embarassades i grups de risc.
Una altra de les mesures per reduir l'impacte d'una segona onada de la Covid-19 és una reserva estratègica i producció estatal de materials crítics, com va anunciar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte.
Cap mort per coronavirus a Catalunya en les últimes 24 hores
El departament de Salut ha informat que, al llarg d'aquest dimarts, no va haver-hi cap mort per coronavirus a Catalunya. És el primer dia sense defuncions des que Salut va incorporar els registres de les funeràries, el 15 d'abril. La xifra de morts, per tant, es manté en 12.523 des que va començar l'epidèmia.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat aquesta dada de "notícia molt i molt esperada" i ha demanat "recordar la tragèdia viscuda":
Fins ara, a Catalunya hi ha hagut 70.773 casos positius de coronavirus. Actualment, 60 persones continuen ingressades per Covid-19 a Catalunya.
De les 12.523 persones mortes des de l'inici de l'epidèmia, 6.835 han mort en un centre sanitari, 4.091 en una residència i 794 al domicili. La resta són casos dels quals no es té prou informació.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus