370 membres de les forces de seguretat d'Alemanya estan vinculats a l'extrema dreta

Són dades incloses en un informe promogut pel Ministeri de l'Interior d'aquest país

AgènciesActualitzat

Uns 370 individus vinculats a l'extrema dreta han arribat a formar part de les forces de seguretat alemanyes els últims tres anys. Són dades aportades per un informe presentat aquest dimarts pel ministre de l'Interior alemany, Horst Seehofer, amb informació que es remunta al gener del 2017 i arriba fins al març d'enguany.

Seehofer ha ressaltat en la seva compareixença que la xifra és baixa si es té en compte el total de persones que treballen en organismes de seguretat al seu país, però ha afegit que "cada cas és una vergonya".

"Val a dir que és un nombre de casos molt baix. Cosa que vol dir que el 99% dels funcionaris es mouen en el marc de la constitució. No tenim un problema estructural", ha afirmat el ministre. "Però cada cas és una vergonya perquè afecta a tots els que treballen en organismes de seguretat", ha reblat.

Un informe pioner

És el primer informe d'aquest tipus que es du a terme a Alemanya, amb la col·laboració dels organismes de seguretat de tots els estats federats, i respon al debat que es va obrir per una sèrie de casos que es van descobrir de vincles ultradretans a la policia.

La majoria d'aquests casos, uns 319, es van registrar en les forces policials dels lands alemanys, mentre que la resta es van detectar a la Policia Federal, l'Oficina Federal per la Protecció de la Constitució, el Departament Federal Criminal (BKA), les duanes i el Servei Federal d'Intel·ligència (BND).

En la majoria de casos es van obrir processos disciplinaris o penals a les parts implicades, però un 20% es van arxivar.

El president de l'Oficina Federal per la Protecció de la Constitució, Thomas Haldenwang, va dir que malgrat que aquestes manifestacions no s'han de considerar de forma aïllada, han estat posades en coneixement de les autoritats pels mateixos organismes de seguretat, cosa que, segons ell, demostraria que no es tracta d'un problema estructural.

El president de la Policia Federal, Dieter Romman, va dir que els casos que s'han descobert dins de la seva organització corresponen a un 0,09% dels funcionaris.

Tot i que l'informe adverteix que cal tenir en compte també els "casos que no s'han descobert".

"Alt perill"

Una de les qüestions que el document subratlla és que, quan hi ha persones que han rebut formació en l'ús d'armes i es converteixen en extremistes, "sorgeix un alt perill per a l'estat i per a la societat". Així com que cada cas amenaça de minar la confiança de l'estat i els organismes estatals.

En alguns estats federats han sorgit entre la policia casos posteriors al període que comprèn l'informe. A Renània del Nord-Westfàlia, per exemple, s'hi va descobrir un grup de desenes de policies que formaven part d'un grup d'una aplicació de missatgeria en el qual intercanviaven missatges extremistes.

També a Berlín i en dos estats més, Turíngia i Saxònia, han aparegut nous casos en els últims dies.

Seehofer va apel·lar als membres dels organismes de seguretat perquè denunciïn els casos que detectin a les seves files.

"Estiguin atents. Defensin activament la nostra constitució. La complicitat passiva tampoc és permissible", va dir el ministre.

L'informe presentat avui no serà l'últim: el seguiran d'altres dedicats a tot el servei públic.

Seehofer ha reiterat el seu rebuig a encarregar un estudi independent sobre tendències racistes dins de la policia perquè no vol sotmetre tots els seus membres a una sospita generalitzada i perquè considera que "el racisme és un tema universal que afecta tota la societat".

Entre el Partit Socialdemòcrata (SPD), soci minoritari de la gran coalició de govern, així com entre Die Linke i els Verds, hi ha hagut crítiques a Seehofer pel seu rebuig a aquest estudi.

ARXIVAT A:
Extrema dreta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut