4 de cada 10 víctimes d'agressió sexual l'any 2022 eren menors

Les denúncies per agressions sexuals no han parat de créixer des de l'any 2018, amb l'excepció del 2020, primer any de pandèmia

RedaccióActualitzat

En les últimes hores han sortit a la llum tres casos d'agressions sexuals a Valls, Vilanova i la Geltrú i al recinte del Poble Espanyol, a Barcelona. En els dos primers, les víctimes són nenes de 12 i 13 anys.

Les denúncies per agressions sexuals a Catalunya no han deixat de créixer des de l'any 2018, amb l'excepció del primer any de pandèmia, el 2020.

En els últims dos anys, del 2021 al 2022, les denúncies van augmentar en un 23,6%.

Segons les dades dels Mossos relatives a l'any 2022, de les 1.359 denúncies d'agressions sexuals que es van presentar, en un 38,2% dels casos les víctimes eren menors: el 15,4% de les víctimes tenien menys de 12 anys i el 22,8% tenien entre 13 i 17 anys.

 

Unes dades que, per Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos d'Esquadra, demostren que la violència sexual està normalitzada i generalitzada: "Com a societat tenim un problema".

Aquesta setmana, la família d'una nena d'11 anys ha denunciat una violació en grup als lavabos del centre comercial Màgic de Badalona. Els fets van passar al novembre. Els agressors van ser sis, tots ells menors. A més, tres d'ells són inimputables perquè són menors de 14 anys.

La detenció aquest divendres d'un professor d'interpretació d'Alcover acusat d'haver agredit sexualment durant dos anys una alumna menor o el un altre detingut a Vilanova per la violació d'una menor que havia conegut a les xarxes socials són exemple de com els abusadors de menors fan valer la seva figura d'autoritat.

La psicòloga Pilar Polo, especialitzada en abusos infantils, explica que tot sovint la figura abusadora "és una figura respectada pels infants, pels pares i per l'entorn". Aquest respecte generalitzat "li dona un poder i la facilitat d'entrar en la vida d'aquestes menors".

En les últimes hores també ha ingressat en presó provisional sense fiança un jove de 21 anys acusat de violar una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú. Es van conèixer a través de les xarxes socials, van quedar i el jove va portar la menor al seu pis, on es va cometre l'agressió. L'home va comminar la víctima a no explicar a ningú el que li havia fet.

No culpabilitzar la víctima

Els experts demanen no culpabilitzar la víctima i recorden que el pes de la culpa i de la responsabilitat dels fets és de la persona que, des de la seva posició de poder, abusa d'un menor d'edat.

Els Mossos han obert aquest dissabte una investigació per una agressió sexual a Barcelona. El vigilant d'una discoteca del Poble Espanyol ha localitzat a l'exterior del local una jove que havia estat víctima d'una agressió sexual. La jove, de 19 anys, ha rebut atenció a l'Hospital Clínic. De moment, no hi ha cap persona detinguda.

FECASARM, la patronal del sector d'oci nocturn, demanarà ser acusació popular en aquesta causa, com ja fan en el cas d'una violació a una menor de 16 anys el novembre del 2021 a Igualada.

El 900 900 120 és el telèfon d'atenció a les violències masclistes.

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualMenors
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut