4 grans ONG demanen a Espanya que deixi de vendre armes a l'Aràbia Saudita

La campanya d'Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón coincideix amb la trobada de Felip VI amb el príncep hereu saudita
Redacció Actualitzat
TEMA:
Borbons

Oxfam Intermón, Greenpeace, FundiPau i Amnistia Internacional engeguen la campanya Armes Sota Control per denunciar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita. Exigeixen al govern espanyol i a la Casa del Rei que freni diversos contractes armamentístics coincidint amb la trobada a Madrid de Felip VI amb el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman. Concretament, les ONGs demana a l'estat espanyol que "no promogui la firma del contracte de l'empresa espanyola Navantia per construir cinc corbetes" per a l'armada del país del Golf.

En una carta conjunta, les quatre ONG expliquen que van enviar una carta a la Casa del Rei i també al president espanyol, Mariano Rajoy, i als ministres d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, i d'Economia, Román Escolano, en què s'exigeixen que aturi la venda d'armes a l'Aràbia Saudita.

Segons aquestes quatre organitzacions, entre el 2015 i el 2017, Espanya hauria exportat armament per valor de més de 728,5 milions d'euros, un fet que qualifiquen d'"il·legal". Les entitats recorden que el Tractat Internacional sobre Comerç d'Armes, ratificat per Espanya el 2014, "prohibeix la venda d'armes, si en el moment d'autoritzar l'operació, l'Estat té coneixement que les armes es podrien usar per cometre genocidis, crims contra la humanitat o altres crims de guerra."

 

 

La campanya també avisa les autoritats espanyoles que, en cas que les corbetes de Navantia finalment es venguessin al país saudita, Espanya "podria convertir-se en còmplice de la comissió de crims de dret internacional al Iemen". Segons l'ONU, en el conflicte en aquest país han  mort uns 6.000 civils. Les ONGs alerten del "risc substancial" que les corbetes "puguin ser utilitzades per fer atacs militars directes contra la població civil, atacs indiscriminats o per mantenir el bloqueig aeri i naval imposat al Iemen per la coalició saudita."

Espanya és el quart exportador mundial d'armes a l'Aràbia Saudita. Altres països, com Alemanya, Bèlgica o Suècia, ja han aturat les exportacions a la coalició saudita que opera al Iemen.

ARXIVAT A:
Monarquia Drets humans Borbons Felip VI
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut