Manifestants contra el decret de Trump a l'aeroport de Portland (Reuters)

4 jutges federals i 16 fiscals generals rebutgen el decret d'immigració de Trump

Després del caos i la incertesa provocats pel veto a l'entrada de ciutadans de set països musulmans, destacats polítics republicans s'afegeixen a les crítiques al president dels EUA
Redacció Actualitzat

La intenció del president dels Estats Units, Donald Trump, d'impedir l'entrada de potencials terroristes al seu país està provocant una situació de caos i incertesa, i també la reacció de polítics, societat civil i de l'aparell judicial. Tres dies després que Trump firmés el decret que ho ordena, tres jutges federals més s'han afegit a la primera acció judicial d'abast federal per combatre el decret. També hi ha almenys 16 fiscals generals s'han compromès a minimitzar els efectes d'aquestes restriccions.

Les restriccions migratòries firmades divendres han generat rebuig i desconcert a parts iguals, i desenes de milers de manifestants s'han queixat arreu del país. L'ordre prohibeix l'entrada als Estats Units de persones de set països de majoria musulmana i cancel·la durant quatre mesos l'emissió de visats de refugiats de qualsevol país. Algunes de les ordres judicials s'han emès amb la intenció d'impedir possibles deportacions de persones amb visat.

A més, s'ha aclarit que les restriccions no afecten els que tinguin green card o permís de residència permanent als Estats Units. El decret exprés ha retingut 109 persones als aeroports i ha generat molts dubtes als viatgers que havien d'entrar als Estats Units. Ha estat tanta la polèmica generada amb l'anomenat veto musulmà que Trump ha volgut fer uns aclariments.

Aquest cop ho ha fet a Facebook, ja que els 140 caràcters de Twitter no donaven per a tant. Trump ha insistit que no és un veto musulmà, que no és una qüestió de religió sinó de seguretat i que és semblant a les restriccions de visats que va posar Obama el 2011. Com ja comença a ser habitual, Trump culpa els mitjans de comunicació del rebombori creat:

 

 

El seu cap de gabinet a la Casa Blanca, Reince Priebus, s'ha negat a disculpar-se i ha minimitzat l'abast dels problemes generats per l'ordre:

"109 persones van ser detingudes per interrogar-les, i la majoria van poder entrar. En queden dues dotzenes, i m'imagino que, si no són gent horrible, també hi podran entrar. O sigui que, de disculpes, res."

Aquest dilluns està previst que congressistes i senadors demòcrates es concentrin davant del Tribunal Suprem contra el veto d'immigrants i refugiats. I fins i tot l'han qüestionat veus dins el partit republicà, com les dels senadors John MCain i Lindsey Graham, que acusen el president d'estar facilitant la feina a Estat Islàmic més que no pas impedint-la. Trump els ha dit que deixin de confabular sobre l'esclat d'una tercera guerra mundial.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut