40 nous jocs de taula per jugar en català aquest Nadal: consulta la llista

Un programa del Departament de Política Lingüística subvenciona 40 nous jocs de taula en català
Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Gaviria

Periodista de la secció de Cultura dels Serveis Informatius de TV3

Actualitzat
TEMA:
Català

Fomentar l'aprenentatge, la creativitat, el treball en equip o l'empatia. Són només alguns dels beneficis que tenen els jocs de taula al marge de divertir i entretenir. Hi ha moltíssima oferta, però en català, no tanta. Per això el Departament de Política Lingüística ha obert una primera línia d'ajuts als jocs de taula en català i també hi ha subvencions per als que es tradueixin al català.

Una de les 25 empreses que han rebut part dels 228.880 euros que s'han repartit és el col·lectiu Eixarcolant, una entitat dedicada a transformar des de Jorba, a l'Anoia, el model agroalimentari a través de les plantes oblidades. L'objectiu passa també per fer entendre la importància de la pagesia i de l'agricultura que respecta i millora l'entorn. Per fer-ne difusió fan cursos i xerrades. 

I ara han trobat una nova manera d'explicar què fan amb d'un joc de taula que han nomenat Tros. Els jugadors tenen una finca imaginària que gestionen a través de les cartes del joc que els indiquen les adversitats a superar: plagues, pedregades, plantes solars...

Tros és un joc de taula pensat en català (3Cat)

Tros proposa una partida col·laborativa, sense guanyadors ni perdedors, on l'objectiu final és salvar la terra i la feina del pagès. Un joc dissenyat completament en català, tal com explica Marçal Bayona, el seu creador.

"Al final és un joc que parla de la terra, que parla del país, i el país també és la llengua, així que havíem de fer-lo en català."

A l'editorial El Cep i la Nansa, de Vilanova i la Geltrú, han il·lustrat més d'un miler de figures de la cultura popular i les han fet passar dels llibres a un Memory. En tenen un de gegants i aquest any han rebut l'ajuda de la Generalitat per fer-ne un sobre dracs.

El joc té com a objectiu trobar parelles, però també, mitjançant un cartell amb totes les il·lustracions, que grans i petits coneguin com es diuen cadascun dels dracs i a quines poblacions habiten.

La seva editora, Cesca Mestres, ho té clar: "Hi ha un munt de jocs de taula provinents d'altres cultures. Així que, per què no jugar amb contingut nostre? Amb les nostres tradicions i la nostra llengua?"

Tros i el Memory dels dracs són dos dels 40 projectes que han rebut subvenció i que se sumen al cercador de jocs en català Totjoc del Consorci per a la Normalització Lingüística.

23 són originals, 8 són traduïts i 9 en edició bilingüe. Aquí els pots consultar tots:
 

 

 

ARXIVAT A:
Català Nadal
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut