Amb la llei que ara s'ha tombat, les noies de 16 i 17 anys necessitaven permís dels pares per avortar (CCMA)

400 avortaments clandestins des del 2015 a Catalunya: "Hi ha estigma i por"

És el càlcul de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius a partir dels testimonis de les noies ateses
Actualitzat
TEMA:
Avortament

L'any 2021 van avortar a Catalunya més de 2.000 noies d'entre 15 i 19 anys, la majoria, unes 1.500, acompanyades dels seus pares o tutors.

Cada any hi ha 20.000 dones que decideixen interrompre l'embaràs.

Entre les adolescents, les dades provisionals del 2021 indiquen que van avortar 573 noies de 16 i 17 anys

 

Fins a les 14 setmanes, totes les dones tenen dret a fer-ho sense donar explicacions. Després es pot fer per motius mèdics i més enllà de les 22 setmanes ho ha d'aprovar un comitè de metges.

Aquestes són les dades oficials, però, segons els càlculs de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, que fa anys que lluita per garantir el dret a l'avortament, en aquests últims 7 anys en què la llei obliga a demanar el permís parental, unes 400 noies han avortat pel seu compte.

"Hem fet l'estimació que al voltant de 400 noies han hagut de fer aquest avortament clandestí. No hi ha un registre d'aquestes dades, és una estimació a partir de les usuàries que tornen i ens expliquen que han hagut de fer-lo", afirma Paula Barrantes, coordinadora assistencial del Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats

Aquestes noies han recorregut a internet per buscar informació de com interrompre la gestió, amb els riscos que això comporta: 

"A través d'internet, o de farmàcies, aconsegueixen la medicació per fer l'avortament farmacològic. I ho fan a casa amb tota la càrrega de la clandestinitat, l'estigma, i també la por i inseguretat que té fer aquest procés sense un suport." 

L'acompanyament professional, però també emocional, és clau sovint per revertir emocions de culpa, vergonya i por de decebre les persones que estimen.

Un equip de TV3 ha pogut parlar amb una noia que ha avortat fa poc i que prefereix mantenir l'anonimat perquè, malgrat que l'avortament sigui un dret, també continua sent un tabú.

Malgrat que la seva mare la va acompanyar, el tràngol hi ha estat: 

"Sents que trenques un vincle. No era capaç de parlar-ho amb la meva mare. Hi tinc una relació molt forta i tenia por que s'acabés pel fet de dir-li que estava embarassada."

Ella també es va plantejar avortar de forma clandestina i va buscar llocs on fer-ho sense el permís dels pares. Tot per no haver d'afrontar haver-los de dir que estava embarassada, quan ni tan sols havien parlat mai de sexe. 

Aquesta és la història d'aquesta jove que ha trencat el silenci al voltant de l'avortament:


 

 


 

ARXIVAT A:
Avortament
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut