Oficials treballant en les tasques de rescat dels miners atrapats a Sud-àfrica
Aquest dilluns s'han iniciat les feines de rescat per treure els treballadors de la mina (Reuters)

400 miners il·legals acorralats durant 2 mesos sota terra a Sud-àfrica: un centenar haurien mort

Aquest dilluns es van iniciar les tasques de rescat per ordre d'un tribunal, que ha dictaminat a favor dels miners després que la policia els tallés el subministrament d'aliments per obligar-los a sortir de la mina

Redacció/AgènciesActualitzat

Centenars de treballadors il·legals porten mesos atrapats en una mina de Sud-àfrica. Aquest dilluns, el govern sud-africà ha iniciat una operació per treure'ls de la mina després que un tribunal hagi ordenat rescatar-los.

Faria més de dos mesos que els treballadors estarien atrapats sota terra, després que la policia iniciés una operació amb l'objectiu que aturessin la seva activitat i abandonessin la mina. La por de ser arrestats va provocar que molts treballadors es neguessin a sortir-ne.

Aquest dilluns es va iniciar l'operació per rescatar els miners, durant la qual --de moment-- s'han pogut treure de la mina un centenar persones vives i 60 de mortes. Segons els representants dels treballadors, en el moment d'iniciar el rescat hi havia 400 persones sota terra que no poden sortir pel seu peu, un centenar de les quals podrien ser mortes.

Familiars dels miners des manifesten a l'entrada de la mina mentre es duen a terme les labors de rescat
Familiars dels miners es manifesten a l'entrada de la mina mentre es duen a terme les labors de rescat (EFE/EPA/Kim Ludbrook)

Malgrat que aquesta dada no s'ha pogut confirmar, l'agència de notícies Reuters ha pogut verificar imatges de l'interior de la mina, en què s'aprecia el que semblen dotzenes de bosses amb cadàvers dins i miners vius completament demacrats.


La policia els va tallar els subministraments

A Sud-àfrica és habitual que les persones que es dediquen a la mineria il·legal facin incursions sota terra durant períodes prolongats de temps per maximitzar els seus beneficis. Són milers de treballadors, sovint migrants sense papers que, per assegurar la seva supervivència, compten amb un sistema d'intendència coordinat amb bandes criminals que des de l'exterior els facilita allò que necessiten.

Per obligar-los a sortir, al novembre la policia va tallar el subministrament d'aliments i aigua als miners perquè en sortissin, i així poder-los arrestar. Un miler ho van fer, però encara n'hi ha centenars que no gosen sortir de la mina per por de ser detinguts o deportats. Des d'aleshores s'han anat debilitant tant que ja no en podrien sortir ni que ho volguessin.

Policia sud-africana a l'exterior de la mina on hi ha els miners atrapats
Al novembre, la policia va tallar els subministraments de menjar i aigua als miners (Reuters)

Ara, el Tribunal Suprem de Pretòria ha ordenat al govern que se'ls alimenti, que s'organitzi un sistema de rescat i se'ls permeti marxar. La Comissió Sud-africana pels Drets Humans estudia denunciar el bloqueig de menjar que havia establert la policia, mentre que des del cos policial asseguren que, en compliment de la llei, detindran els miners que surtin en prou bon estat de salut.

Segons un voluntari que va entrar en un dels pous, alguns miners estan en molt males condicions i necessiten urgentment atenció mèdica, mentre que els que han sortit a la superfície han revelat que homes armats els retenen sota terra i es queden amb el menjar.

ARXIVAT A:
Drets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut