400.000 persones atrapades a Mariúpol: imatges de satèl·lit d'una ciutat devastada
Un comboi humanitari amb menjar i medicaments ha intentat entrar a la ciutat, sense èxit.
400.000 persones estan atrapades a Mariúpol, que continua sent durament bombardejada, amb atacs directes contra edificis residencials.
Les imatges via satèl·lit mostren la destrucció en moltes zones de Mariúpol, assetjada des de fa dies. Aquest és l'aspecte des de l'aire d'un dels barris residencials de la ciutat, totalment arrasat. Molt diferent de com es veia fa només uns dies, abans de l'inici de l'ofensiva russa.
Més imatges de satèl·lit mostren l'impacte de l'últim bombardeig a la ciutat:
La ciutat continua encerclada i entrar-hi o sortir-ne és pràcticament impossible. En les últimes hores un comboi humanitari amb menjar i medicaments ha intentat entrar a la ciutat, sense èxit. Els ucraïnesos han fet volar els ponts i les carreteres d'accés per impedir que hi entrin les tropes russes.
Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament d'haver impedit que la població pogués marxar d'una ciutat on falta menjar i no hi ha llum ni aigua a causa del setge rus.
En altres zones del país, però, els corredors humanitaris sí que estan permetent l'evacuació dels civils atrapats.
Ofensiva, diplomàcia i corredors humanitaris
Aquest dissabte, Rússia ha intensificat l'ofensiva militar en diferents fronts, especialment sobre la capital, Kíív, on s'estreny el cercle i l'artilleria ha fet estralls en les poblacions properes, com ara Bixiv, on nombrosos edificis han quedat destrossats.
Prop d'allà, a Irpín, ha continuat la fugida d'habitants. Entre ells, ara, especialment gent gran que s'havia resistit fins ara a abandonar la seva ciutat. I també ferits. Segons la intel·ligència ucraïnesa, set civils han mort en les últimes hores quan intentaven fugir de la zona, tot i que fonts ucraïneses apunten que no haurien fet servir el corredor humanitari habilitat per fer-ho.
De fet, els corredors humanitaris han permès evacuar de les ciutats assetjades per les tropes russes unes 13.000 persones, segons han reconegut les autoritats ucraïneses.
Finalment, la diplomàcia. A última hora de dissabte, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha parlat amb el primer ministre israelià, Naftali Bennett, sobre les perspectives de noves converses de pau per posar fi al conflicte amb Rússia.
Segons el president ucraïnès, també ha demanat a Bennett la seva ajuda per aconseguir l'alliberament de l'alcalde de Melitópol, Ivan Fedorov, segrestat per l'exèrcit rus.
Mentrestant, i malgrat alguns apunts tímids que les negociacions per videoconferència podrien donar fruits, Putin ha reiterat en conversa telefònica amb Macron i Scholz que no té cap intenció d'aturar l'atac a Ucraïna.