41 avions abandonats a Catalunya: on es troben i què s'està fent per treure'ls

Els aparells són als aeroports de Sabadell, Girona i Barcelona-el Prat, i en alguns casos fa anys que estan a les pistes

Actualitzat

Segons l'Agència Estatal de Seguretat Aèria, a tot Espanya hi ha matriculades més de 5.000 aeronaus. La immensa majoria s'han enlairat com a mínim un cop al llarg del 2024. Però en els aeroports que gestiona Aena hi ha actualment 97 avions i avionetes que fa anys que no aixequen el vol. La raó és que els seus propietaris les han abandonat.

Sergi Giménez, advocat de dret aeronàutic d'Augusta Abogados, explica que la presència d'aparells abandonats a les pistes és un fenomen habitual:

"Hi ha empreses que fan fallida i els administradors no saben què fer-ne, perquè els costos de manteniment són molt alts. També hi ha sinistres o avions petits amb reparacions molt cares que els seus propietaris consideren que no val la pena arreglar i les deixen allà."

En total, a Catalunya hi ha 41 dels 97 avions i avionetes abandonats a Espanya, distribuïts entre els aeroports de Sabadell, Girona i Barcelona-el Prat. Són gairebé la meitat, tot i que el seu deute amb Aena només representa una desena part: 730.000 euros d'un total de 7,4 milions d'euros.


Sabadell: cementiri d'avionetes

Sense portes, amb el fuselatge oxidat i, en alguns casos, fins i tot cap per avall. Des de fa anys, a l'aeroport de Sabadell hi ha 33 aeronaus abandonades pels seus antics propietaris.

Gairebé totes són avionetes que van pertànyer a Tadair i Top Fly, dues autoescoles de formació de pilots que van tancar el 2003 i el 2011 respectivament. En l'actualitat estan agrupades en un extrem de l'aeroport.


Des del satèl·lit es poden fins i tot localitzar aquestes avionetes, que es poden trobar amb una simple cerca a serveis com Google Maps:

Avionetes abandonades a l'aeroport de Sabadell
Avionetes abandonades a l'aeroport de Sabadell (Google Maps)

A l'estiu, Aena va iniciar els tràmits per localitzar els propietaris de 15 d'aquestes aeronaus. És el pas previ per poder-les embargar. Els titulars tenen fins a l'agost del 2025 per reclamar-les, però el procediment podria allargar-se mig any més.

"El primer pas sempre és intentar esbrinar qui és el responsable, propietari o explotador d'aquella aeronau. Per això la llei de navegació aèria preveu uns tràmits i, si no és capaç d'esbrinar qui és, aleshores es pot publicar als diaris oficials".

De la resta d'aparells, 17 estan embargats o es troben en processos judicials, i un té un titular conegut a qui s'ha reclamat el deute.

El cas del Metroliner

A banda de les avionetes, a Sabadell també hi ha un avió abandonat des de fa anys: El Fairchild Swearingen Metroliner, un avió bimotor amb capacitat per a una dotzena de passatgers.

És un dels 15 aparells en tràmits per trobar-ne el titular, i que fa més d'una dècada que està abandonat en aquest aeroport.


Abandonats a Girona

A banda de Sabadell, a Catalunya també hi ha avions abandonats a l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat i a l'aeroport Girona-Costa Brava; en aquest últim hi ha set avions abandonats, entre els quals destaca un Antónov AN26 de càrrega de l'empresa Edwin Air Cargo, registrada el 2018 al Regne Unit i dissolta oficialment a finals del 2023.

L'aparell té un deute amb Aena de 352.000 euros, el més gran que acumula un avió abandonat a Catalunya. També hi ha tres Metroliners, semblants al de Sabadell:


A més, a l'aeroport de Girona també consta l'única aeronau en procés de subhasta del país, una avioneta Grumman American AA-1.

"Si fa poc que està abandonada, potser encara val la pena per a algú tornar a fer les reparacions i els manteniments necessaris perquè voli. Aleshores tindrà un valor més alt, i en una subhasta potser podria tenir sortida."


El gegant del Prat que no vola

A l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat només hi ha un aparell abandonat. Es tracta d'un avió MD87 de transport de passatgers que va pertànyer a Pronair, una aerolínia que va fer fallida el 2009.

En l'actualitat està a disposició d'Aena, ja que la subhasta no va fructificar. Si res no canvia, el seu futur serà una planta de desballestament.

 

Consulta la llista de les aeronaus abandonades

Els models d'avió, el seu deute, la situació legal en què es troben i els aeroports on són les aeronaus abandonades a Catalunya i a la resta de l'Estat es poden consultar en aquest llistat:

 

ARXIVAT A:
Infraestructures
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut