41 estats dels EUA demanden Instagram i Facebook per ser perjudicials per als infants
Les administracions pretenen canviar les característiques de les xarxes socials de Meta, que són "perilloses" per als usuaris més joves
Una coalició de 41 estats dels EUA i Washington DC han demandat aquest dimarts l'empresa Meta, la matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp, amb l'argument que les seves xarxes socials són addictives i perjudicials per als infants i adolescents.
Les diferents administracions s'han unit en un intent de frenar l'impacte de les xarxes socials en la salut mental dels menors, amb la voluntat d'obligar Meta a canviar les característiques de les seves xarxes, que són "perilloses", afirmen, per als usuaris més joves.
Formalment, 33 estats, com Colorado i Califòrnia, han presentat una demanda conjunta a un tribunal federal del Districte Nord de Califòrnia, mentre que els fiscals generals de Washington D.C. i 8 estats més estan presentant denúncies separades a tribunals federals, estatals o locals.
En el punt de mira des del 2021
La pluja de demandes té l'arrel en una investigació periodística del 2021 sobre les diferents maneres en què el tità tecnològic contribueix a problemes de salut mental entre els joves.
Des d'aleshores, un grup de fiscals nord-americans estan investigant si Meta va violar els lleis de protecció del consumidor i va posar en risc les persones i se centren en "les tècniques utilitzades per Meta per incrementar la freqüència i la durada de la interacció d'usuaris joves i els danys resultants".
Filtració de documents interns
El diari The Wall Street Journal va exposar en un reportatge elaborat amb informació interna com Instagram empitjorava la percepció dels usuaris --sobretot nenes i adolescents-- sobre els seus cossos, i va assenyalar que la companyia era conscient d'aquest problema.
La persona que va filtrar els documents, l'enginyera informàtica Frances Haugen, va acusar la companyia de prioritzar els beneficis per sobre de la seguretat i el control de l'odi, la violència i la desinformació a les xarxes socials. Davant del Senat, Haugen va assegurar que Meta "perjudica els infants, ataca la democràcia i divideix".
Alguns estats com Arkansas i Utah han aprovat lleis que prohibeixen l'accés dels nens menors de 13 anys a les xarxes socials i exigeixen que els adolescents menors de 18 anys obtinguin el consentiment dels pares per accedir als llocs.
Califòrnia va aprovar lleis que exigeixen que les tecnològiques examinin les seves plataformes a la recerca de possibles riscos i problemes.