41 interns del CIE de la Zona Franca fan dos dies de vaga de fam per la seva situació

Van començar el dejuni voluntari dimecres al migdia i segons fonts policials haurien posat fi a la protesta aquest divendres al vespre

Ferran Moreno / Andrea VargasActualitzat

Una quarantena d'interns al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca han fet vaga de fam des d'aquest dimecres al migdia fins aquest divendres al vespre, segons ha pogut saber TV3. La protesta s'ha fet perquè volien saber les raons del seu ingrés. En un principi, 45 algerians van començar el dejuni voluntari i 41 l'han mantingut durant més de 48 hores.

El 8 de maig un grup de persones va arribar en pastera a Almeria i pocs dies després un jutge instructor d'Andalusia n'hauria destinat unes quantes al CIE de la Zona Franca.

Els que hi van entrar fa un mes que hi són i estan a l'espera que se'ls expulsi del país. Denuncien falta d'informació i no entenen per què només alguns dels que van arribar estan privats de llibertat. Voldrien compartir-ho amb la premsa, però no se'ls permet fer-ho.

Fonts policials han confirmat la vaga de fam de més de dos dies i han explicat que el jutjat de guàrdia n'ha fet un seguiment, així com també el servei mèdic del CIE. Les mateixes fonts policials expliquen que els interns tenen disponibilitat d'utilitzar el seu telèfon mòbil.


La situació al CIE

Des del col·lectiu Irídia, de defensa de drets humans, han explicat que, des que el CIE va reobrir, l'octubre del 2020, no han pogut fer-hi cap visita. Tampoc ho fan altres entitats. Només tenen l'accés permès a dins del recinte els advocats del torn d'ofici.

El que sí que poden fer és, diuen, una videoconferència setmanal amb els interns. Denuncien, però, que sovint la policia és present a les trobades virtuals. El codirector d'Irídia Andrés García Berrio considera "una vulneració de drets que no pugui haver-hi una interlocució fluïda":

"La situació al CIE està tornant a nivells del 2011 quant a opacitat i a falta de transparència."

Altres vagues de fam

La protesta d'aquesta setmana no és la primera que es produeix al CIE de la Zona Franca. L'any 2016, 68 interns van negar-se a menjar per reclamar que els deixessin en llibertat per por de ser expulsats del país.

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsRefugiatsVaga de famDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut