44 milions per rehabilitar allotjaments turístics i fer-los més sostenibles
- TEMA:
- Turisme
Gràcies a una subvenció dels fons Next Generation, el govern ha finançat una quarantena d'allotjaments turístics, hotels i establiments rurals, per fer-los més sostenibles i eficients. S'hi han fet reformes per instal·lar aerotèrmia, revestiments tèrmics a les façanes o millorar les instal·lacions de calefacció, climatització, refrigeració i ventilació.
En total, s'han atorgat 26 milions d'euros. El govern ha ampliat les subvencions amb divuit milions d'euros més, que permetran millores d'energia solar i estalvi d'aigua als allotjaments que ho sol·licitin.
La indústria és molt conscient de la necessitat de ser més eficients, per imatge i per costos. Marta Domènech, directora general de Turisme de la Generalitat, explica que "el sector turístic català avança per ser referent en turisme responsable, turisme sostenible i turisme regeneratiu".
"Catalunya rep divuit milions de turistes estrangers cada any i això s'ha de gestionar. I es gestiona amb allotjaments més eficients."
Domènech afegeix que hi ha el compromís del govern i dels allotjaments de ser "referents mundials" en turisme responsable: "Som referents per a molts països europeus, que volen copiar el nostre model d'èxit."
"Embolicar" un edifici perquè no perdi calor
Un dels casos que hem explicat al "Valor afegit" és el de l'aparthotel Abat Marcet, que s'ha rehabilitat per convertir-se en un establiment més sostenible. Entre les actuacions, s'ha recobert l'edifici amb un sistema d'aïllament tèrmic exterior. Enric Vijande, cap de l'Oficina Tècnica de Montserrat, explica que "s'ha embolicat completament l'edifici perquè no perdi calor; si no perd calor, no necessita calor".
També s'ha fet un canvi en els sistemes de calefacció i climatització per optimitzar-ne l'ús: "Quan un client fa una reserva es pot activar la calefacció. I mentre l'apartament està tancat, no funciona la calefacció."
Amb els canvis, l'edifici disposa ara d'un certificat d'alta eficiència energètica. En total, en la rehabilitació s'han invertit més de 2,5 milions d'euros.
Un referent d'allotjament sostenible
L'hotel restaurant Mas de la Sala, a Sallent, ubicat al pla de Bages, ja fa anys que inverteix per ser un referent d'allotjament sostenible. Ara ha rebut una subvenció dels fons Next Generation per fer noves millores d'eficiència energètica, cosa que els permetrà disposar del certificat de la màxima categoria.
Joan Sala, gerent de l'hotel restaurant Mas de la Sala, explica: "El turisme ha d'apostar per ser sostenible. És una actuació que, sense la subvenció, no hauríem pogut fer."
"Gràcies a aquests diners hem pogut fer un pas important cap a les emissions zero."
L'establiment ha rebut 135.000 euros de la Generalitat per fer diverses actuacions, com el revestiment de la façana amb un aïllament tèrmic exterior i la instal·lació de plaques solars tèrmiques per a l'escalfament de l'aigua.
L'allotjament disposa també de plaques solars a la zona d'aparcament que permeten un estalvi d'un 70% en la factura energètica.
Situat al cor de Catalunya, en un punt estratègic a tocar de l'Eix Transversal i l'Eix del Llobregat, també disposa d'una vintena de punts de càrrega elèctrica superràpida per a vehicles, que ampliaran en una desena més properament.
També treballen per ser un referent i un punt de trobada de rutes a peu o en bicicleta, i per dinamitzar-ho han instal·lat una desena de punts de càrrega per a bicis elèctriques. Al restaurant ofereixen cuina tradicional catalana amb productes de proximitat, amb productors de l'entorn i l'horta familiar.
Aposta per l'aerotèrmia i l'energia solar
Els Apartaments Turístics Santiveri han fet diverses millores d'eficiència energètica. S'han invertit 121.000 euros en l'ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració i ventilació. S'han substituït les calderes de gas natural per instal·lacions d'aerotèrmia.
- ARXIVAT A:
- Turisme