Marcel Vivet atén la premsa davant els jutjats, en una imatge d'arxiu (ACN / Àlex Recolons)

5 anys de presó per a Marcel Vivet pels aldarulls en la protesta "holi" contra Jusapol

La CUP demana que el Parlament es posicioni sobre la sentència a l'activista, condemnat per haver pegat a un mosso en la manifestació del 2018
Redacció Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra

Condemnat a 5 anys de presó el jove independentista Marcel Vivet per aldarulls durant una manifestació contrària a la del sindicat policial Jusapol a Barcelona el 2018.

L'Audiència de Barcelona el considera responsable dels delictes de desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions per haver pegat amb un pal a un agent dels Mossos.

El tribunal ha considerat que Vivet va trencar "les costures dels drets fonamentals de reunió i manifestació".

El cas de Vivet va aixecar polseguera perquè la Generalitat va decidir mantenir els càrrecs contra ell malgrat que, al novembre, l'aleshores conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va anunciar una rebaixa de la petició de penes en aquestes causes per atemptat a l'autoritat.

La Fiscalia li demanava cinc anys i mig de presó, mentre que la petició de la Generalitat va ser de quatre anys i nou mesos, quan s'havia compromès a rebaixar-la a un any.


La festa "holi", una "tècnica de guerrilla urbana"

En la protesta, que es va fer a la Via Laietana, es va fer servir pols de colors i pintura (de les que es fan servir en la festa índia "holi") contra la policia, un fet que, segons la sentència, es pot equiparar a "tècniques de guerrilla urbana" perquè tenia una "triple finalitat": dificultar la visió dels agents, entorpir-ne la respiració i que quedessin amb la cara destapada quan es traguessin la visera.

El cordó dels mossos tacats de pintura per la protesta "holi" del novembre de 2018 (ACN / Josep Molina )

La mobilització va tenir lloc el 29 de setembre de 2018. Vivet, que formava part de Guanyem Badalona en Comú, la llista de l'exalcadessa i ara diputada de la CUP Dolors Sabater, va anar a la contramanifestació convocada per diverses organitzacions independentistes i antifeixistes contra la de Jusapol.

Els jutges han considerat que Vivet va aprofitar "la cobertura i sensació d'impunitat que li oferia la resta del grup" per donar un cop al braç a un agent amb el pal de la bandera que duia, de l'organització La Forja. Era un pal "d'uns dos metres de llarg i uns centímetres de gruix". La línia policial també va ser objectiu del llançament d'objectes, com ara ampolles.

El mosso, amb un cop a l'avantbraç i el canell, va haver de dur una fèrula i va estar de baixa 24 dies.

Els vídeos de la causa no inclouen la gravació del cop. L'agent afectat va dir que havia reconegut Vivet a les xarxes socials i diversos mossos el van identificar en el judici.

El condemnat haurà d'indemnitzar el mosso amb 1.512 euros i també haurà de pagar una multa de 600.

Càrrega dels mossos contra els manifestants de la protesta "holi" contra els Mossos (ACN / Josep Molina )

El tribunal ha rebutjat de ple els arguments de l'acusat, que en el judici, al febrer, va negar haver pegat a l'agent. Tant ell com un altre dels manifestants van al·legar que només s'havien protegir dels cops de porra dels agents.

Vivet va defensar que la manifestació va ser pacífica i es contraposava a la de Jusapol, que "defensava i justificava la violència policial" de l'1-O.


Vivet: "Mai abaixaré el cap davant la repressió"

El mateix Vivet ha afirmat que la condemna és per haver-se "manifestat contra el feixisme i per la independència" i ha afegit que la sentència no l'aturarà.

 

Posicionament del Parlament

La CUP ha criticat la condemna a l'activista, que ha rebut el suport de Sabater i altres membres de l'organització anticapitalista. I ha demanat que el Parlament es pronunciï davant de la sentència:

La junta de portaveus s'ha reunit a la tarda de forma extraordinària per consensuar una declaració de suport a Vivet, però els comuns hi han presentat esmenes i no s'han posat d'acord. Els portaveus es tornaran a reunir aquest dijous al matí per intentar acostar posicions, tot i que fonts independentistes consideren que En comú Podem s'acabarà abstenint a la votació. 

La defensa del jove independentista té 10 dies per recórrer contra la sentència.

Centenars de persones s'han manifestat aquest dimecres al vespre a Badalona, seguint la crida de la plataforma Marcel Absolució, per rebutjar la condemna:

   

ARXIVAT A:
Judicial Policial Mossos d'Esquadra Independència Antifeixisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut