Espelmes en record de les víctimes de la violència masclista a Guatemala amb motiu del 25N (Reuters/Sandra Sebastian)

5 dones o nenes assassinades cada hora per violència masclista arreu del món

L'informe de l'ONU amb motiu del 25N denuncia que "la llar és un lloc mortal per a moltes dones i nenes" del món

RedaccióActualitzat

La majoria de les dones i nenes assassinades arreu del món són assassinades pel simple fet de ser dones i nenes.

Així ho mostren les dades recollides per l'ONU, que calculen que cada any són assassinades unes 81.100 dones i nenes.

D'aquestes, gairebé 6 de cada 10 (un 56%), està demostrat que moren per violència masclista, a mans de la parella o exparella, o per membres de la seva família.


La llar, un lloc mortal

I és que per a moltes dones i nenes, casa seva, que hauria de ser el lloc més segur, es converteix en un lloc mortal.

Són 45.000 dones i nenes que moren cada any per violència masclista, cosa que vol dir que, de mitjana, cada hora més de cinc dones i nenes són assassinades per la parella o per familiars.

Manifestació contra la violència masclista a Mèxic durant la celebració del Dia dels Morts(Reuters/Raquel Cunha)

I és probable que siguin molts més, perquè l'informe de l'ONU presentat amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, denuncia que "la veritable escala del feminicidi pot ser molt més gran".

El motiu? Sobre la resta de morts intencionades de dones que s'han pogut comptabilitzar -més de 4 de cada 10- no hi ha dades que permetin saber si estaven motivades o no pel gènere de la víctima.


"Una dona o nena a la qual hem fallat"

"Cap dona o nena hauria de témer per la seva vida per ser qui és", diu Ghada Waly, directora executiva de l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte, que signa l'informe juntament amb Sima Bahous, directora executiva d'ONU Dones

"Per aturar totes les formes d'assassinats de dones i nenes relacionats amb el gènere hem de comptar totes les víctimes, a tot arreu i millorar la comprensió dels riscos i els factors del feminicidi", explica, "per poder dissenyar respostes de prevenció i justícia penal millors i més efectives".

Una moto de la policia crema a Teheran durant les protestes per la mort de Mahsa Amini després de ser detinguda (Reuters)

Bahous, per la seva banda, remarca que "darrere de cada estadística de feminicidi hi ha la història d'una dona o nena a la qual hem fallat", perquè "aquestes morts es poden prevenir; els coneixements i les eines per fer-ho ja existeixen".


Violència masclista arreu del món, amb formes diverses

L'informe "Assassinats per raó de gènere de dones i nenes" denuncia també que "la violència contra les dones i les nenes és una de les violacions de drets humans més generalitzades arreu del món".

Assenyala, però, l'existència de diferències en funció de la regió del món on s'habita. 

Així, el 2021, la taxa d'assassinats relacionats amb el gènere en l'àmbit de la llar es va estimar en 2,5 per cada 100.000 dones a l'Àfrica, 1,4 a Amèrica, 1,2 a Oceania, 0,8 a Àsia i 0,6 a Europa. La mitjana mundial és d'1,1 assassinat per cada 100.000 dones.

Manifestació contra la discriminació i la violència masclista a París, aquest novembre (Reuters/Benoit Tessier)

Els casos recollits en l'informe de l'ONU inclouen els assassinats fruit de la violència en l'àmbit de la parella, les violacions amb assassinat, els anomenats "assassinats d'honor", els assassinats relacionats amb el dot, els assassinats de dones acusades de bruixeria i els assassinats per raons de gènere relacionats amb conflictes armats, amb el tràfic de persones i altres formes de crim organitzat.

Més enllà de mesures per prevenir la violència masclista, com identificar les víctimes de seguida i oferir-los suport i protecció, i recollir totes les dades sobre feminicidis, l'informe també remarca la necessitat d'abordar-ne les causes profundes, transformant les masculinitats i les normes socials perjudicials, i eliminant les desigualtats estructurals de gènere.


Guterres: "Que el món declari: 'Tots som feministes'"

En un missatge amb motiu de la commemoració del 25N, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha volgut remarcar que la discriminació de les dones "limita la participació de les dones i les nenes en tots els àmbits de la vida, nega els seus drets i llibertats bàsiques i bloqueja la recuperació econòmica equitativa i el creixement sostenible que el nostre món necessita".

Guterres ha fet una crida als governs i a la societat civil a actuar per combatre aquesta xacra, dissenyant, finançant, aplicant i participant en lleis i plans d'acció específics, i ha tancat la seva intervenció demanant que el món "alci la veu en suport als drets de les dones i declari amb orgull: 'Tots som feministes'".

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaONU
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut