Agents dels Mossos d'Esquadra durant una càrrega a Girona, en els aldarulls posteriors a la sentència del procés
Agents dels Mossos d'Esquadra durant una càrrega a Girona, en els aldarulls posteriors a la sentència del procés (ACN / Gemma Tubert)

50 mossos investigats per possible mala praxi durant els aldarulls postsentència

S'investiguen 34 actuacions policials, 17 de les quals han arribat als jutjats per la denúncia d'entitats de drets humans

RedaccióActualitzat

L'auditoria interna dels Mossos d'Esquadra sobre les actuacions en els aldarulls dels dies posteriors a la sentència del judici del procés ha conclòs amb 50 agents del cos investigats per possible mala praxi en 34 actuacions.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, i el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, han anunciat els resultats de l'auditoria anunciada fa vuit mesos, la més gran que s'ha fet mai a la història del cos. Tots dos han advertit que, en les protestes en contra de la sentència, hi va haver "brots violents" davant dels quals l'estructura d'ordre públic de la policia catalana va arribar a un "punt crític".

 

17 investigacions per la via judicial

De les 34 actuacions dels Mossos d'Esquadra que són objecte d'investigació en l'auditoria, la meitat ja estan judicialitzades, totes elles a instància de denúncies de ciutadans o bé d'entitats que vetllen pel respecte als drets humans. D'aquestes, cinc per part d'Irídia i quatre per Amnistia Internacional.

En haver-se obert la via judicial, els expedients interns estan parats. 

La majoria són per lesions, ha informat Ferrer, que no ha volgut concretar més de quins casos es tracta. "Són per actuacions d'una persona en una situació molt concreta; no són per dispositius, sinó per l'actuació d'un agent envers un ciutadà", ha indicat.
 

Un ferit a Tarragona per l'impacte d'un contenidor empès per una furgoneta dels Mossos, el 16 d'octubre (ACN/Roger Segura)

 

Les 17 restants segueixen un procés intern per part dels Mossos amb l'objectiu de depurar responsabilitats administratives si es confirma que hi va haver mala praxi policial.

Ferrer ha informat que la Divisió d'Afers Interns ha assumit 9 investigacions. "Dues han quedat arxivades, 1 està sancionada amb una suspensió temporal i 6 més continuen obertes", ha explicat. Per ara, cap agent ha hagut de canviar d'unitat.

L'informe de l'auditoria s'ha presentat a la seu central de la policia catalana, amb la presència de dirigents dels Mossos, el síndic de greuges, Rafael Ribó, i de representants sindicals i d'entitats de defensa dels drets humans. 

 

 

Buch: "Els expedients són el pa de cada dia"

Més que inspeccionar l'actuació dels agents, l'auditoria analitza el context i dades estadístiques dels aldarulls d'aquells dies i planteja mesures genèriques com la necessitat de tenir més agents antiavalots, potenciar l'ús de tecnologia audiovisual i d'eines com el gas pebre i nous projectils per dispersar manifestacions. 

 

El conseller Buch ha defensat que "l'autocrítica és plena" al cos dels Mossos (ACN/Norma Vidal)

 

Segons ha detallat el director dels Mossos, els equips responsables de l'auditoria han dedicat més de mil hores a visionar material audiovisual relacionat amb els episodis. A més, s'han entrevistat amb més d'un centenar d'agents, comandaments i ciutadans.

Pel conseller Buch, "l'autocrítica hi és tota i és plena" i aquest volum d'hores de visionat "no és gratuït". Ara bé, ha advertit que l'objectiu de l'auditoria no era obrir expedients:

"Si algú pretenia pensar que era per obrir expedients a agents, això ja és el que fa cada el Cos de Mossos d'Esquadra, que vetlla pel compliment dels protocols i de les lleis internes del cos."

"La prova són les més de 500 sancions en 10 anys. Les sancions a agents per males praxis són el pa de cada dia, no hi ha un element diferencial d'ara amb el que ha fet abans el cos".

Un punt en què ha insistit el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, que ha remarcat que els expedients "sempre hi són i no aporten ni treuen res a aquesta auditoria".

De la revisió de la feina dels Mossos, n'han sorgit 8 línies de treball que es concretaran en "22 actuacions de millora en totes les capes i processos de decisió i intervenció d'ordre públic", ha afirmat Pere Ferrer.


Gas pebre i un "complement" al foam

Respecte les noves eines que el cos de Mossos reclama per a situacions complexes d'ordre públic, el comissari en cap ha admès que plantegen "algun tipus de llançadora diferent, que pugui complementar el foam, però amb la mateixa filosofia o lesivitat". Els Mossos tenen prohibit fer servir bales de goma des del 2014. 

Sallent no ha descartat l'ús del gas pebre, que està avalat pel Parlament. "Ho hem fet puntualment en situacions tàctiques i no ho descartem en un futur immediat, sobretot si s'han de moure persones d'un espai i el recurs de la defensa no és apropiat", ha justificat.

 

19% de manifestacions amb incidents

Tot plegat, després d'una segona quinzena d'octubre que "va multiplicar per 4" les 16 manifestacions diàries que, de mitjana, hi ha hagut a Catalunya en els últims tres anys.

Aldarulls a la confluència de Via Laietana i plaça Urquinaona (Reuters/Albert Gea) 

 

A partir del 14 d'octubre, quan es va notificar la sentència del procés, es van desencadenar multitud de protestes. Interior n'ha comptabilitzat 877 fins al 27 d'octubre, de les quals 169, el 19%, van acabar amb incidents. 

Sallent ha afirmat que els Mossos van tenir un "plantejament tolerant" amb les ocupacions pacífiques de l'espai públic, però van fixar com a "línies vermelles" el blindatge de punts estratègics com l'aeroport, la delegació de govern espanyol, la Conselleria d'Interior i la Via Laietana.

 

Crítiques de periodistes i diputats per la roda de premsa

La manera com s'ha gestionat la roda de premsa dels tres responsables dels Mossos ha rebut crítiques tant de periodistes com de diputats d'ERC. S'han queixat que no se'ls havia convocat i no s'ha permès la participació per via telemàtica.

 

 

 

 

Des dels Mossos han argumentat que hi havia uns terminis fixats i no es podien fer "excepcions ni tractes de privilegi".

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraMiquel BuchJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut