5.000 turistes atrapats al Machu Picchu mentre s'agreugen les protestes al Perú

Hi ha una vintena de morts en els disturbis que hi ha al país, mentre el govern ha declarat l'estat d'emergència

El govern del Perú ha declarat l'estat d'emergència per intentar frenar els disturbis que hi ha al país arran de la destitució del president Pedro Castillo i que ja han causat una vintena de morts.

Es calcula que les protestes, que no s'aturen, han atrapat fins a 5.000 turistes a la regió del Machu Picchu i es manté bloquejada la frontera entre el Perú i Bolívia, amb quilòmetres de cues, durant hores. El pas fronterer està tallat en les dues direccions, tant per entrar com per sortir del Perú.

En aquesta zona rural donen suport a l'expresident Pedro Castillo, un professor fill de camperols que creuen que havia aconseguit acabar amb un poder elitista que només es preocupava de la capital.

Els manifestants avisen que no reobriran la frontera fins que no restitueixin el seu representant.

El problema no és només a les carreteres, sinó que també hi ha aeroports tallats.

Manifestants bloquejant l'aeroport peruà de Tarma
Manifestants bloquejant l'aeroport peruà de Tarma (Reuters/Miguel Gutiérrez Chero)

Alguns turistes proven d'avançar cap a les seves destinacions travessant el riu a bord de petites embarcacions, mentre d'altres caminen durant hores per vies de tren i rutes secundàries provant sort.

La catalana Sandra Vila no ha pogut arribar a Lima des de Cuzco perquè l'aeroport està tancat. "Ens van cancel·lar el vol i ara en tenim un altre per a dilluns i esperem poder tornar", ha explicat a TV3.

I els últims esdeveniments no apunten a una resolució ràpida d'aquesta crisi política.


Sense eleccions anticipades

Hi ha hagut protestes protagonitzades per seguidors de l'expresident Castillo arreu del país, especialment al sud, en ciutats com ara Arequipa o Cuzco. Els manifestants reclamen l'alliberament de Castillo, la dissolució del Congrés, la dimissió de la nova presidenta i la convocatòria urgent d'eleccions generals.

El Parlament està en contra d'avançar les eleccions al 2023, com volen els manifestants i també la presidenta Dina Boluarte.

Dina Boluarte presideix una reunió del Consell d'Estat, a Lima
Dina Boluarte presideix una reunió del Consell d'Estat, a Lima (EFE/Presidència del Perú)

La presidenta del Perú ha rebutjat la possibilitat de renunciar i ha assegurat que es mantindrà "ferma" al càrrec fins que el Congrés resolgui un avançament electoral.

A més, els ministres d'Educació i de Cultura, que van assumir el càrrec fa només sis dies, han dimitit per la resposta que s'ha donat a les manifestacions antigovernamentals.

El Consell d'Estat del Perú, que reuneix els presidents dels tres poders, va mostrar divendres el seu suport a la Policia i a les Forces Armades "en el control" de les protestes antigovernamentals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut