54 casos de suposat adoctrinament a l'escola, investigats pel Ministeri d'Educació

El ministeri exigeix responsabilitats, però la conselleria diu que no ha obert cap expedient

Xavi RosiñolActualitzat

Des del mes de setembre, el Ministeri d'Educació ha investigat una cinquantena de casos de suposat adoctrinament a les escoles catalanes i ha demanat a la conselleria que actuï contra mestres, directors d'escoles i inspectors.

Els casos es recullen en tres informes als quals ha tingut accés TV3 i Catalunya Ràdio.

Mobilitzacions després del 20 de setembre

El primer recull les mobilitzacions que es van fer els dies posteriors als registres de les conselleries, el 20 de setembre.

Destaca que, a Olot, els centres van enviar una circular a les famílies en què deien que "necessitaven" la seva autorització perquè els alumnes poguessin assistir a una concentració davant de l'Ajuntament.

En altres llocs, l'informe apunta que els alumnes es van manifestar sense autorització familiar i, en alguns casos, en horari lectiu, i aporta fotografies de Manresa, Mollerussa, Ripoll, Tàrrega i Barcelona.

També considera adoctrinament un diagrama que van fer i debatre a classe els alumnes de 5è d'una escola de Cabrera de Mar, que diu, entre altres coses, que "Mariano Rajoy vol impedir que es voti l'1-O" i que "Catalunya ha de donar diners a altres comunitats autònomes que no en tenen tants". I hi inclou imatges sense identificar d'un grup de nens que pinten una pancarta en què es pot llegir "República Feminista, 1-OCT Vota sí".

Tractament de les càrregues de l'1-O

El segon informe està datat del 5 d'octubre i ja inclou el tractament a les aules de les càrregues policials de l'1 d'octubre. Comença relatant els casos de Sant Andreu de la Barca i de La Seu d'Urgell que han acabat als tribunals. Descriu un panorama general d'"adoctrinament independentista" en què els professors són "els principals actors" i diu que, a les escoles, "es fomenta l'adoctrinament de l'alumnat menor d'edat, incitant al rebuig cap a Espanya".

Aporta com a prova una entrevista a Onda Cero a Bartolomé Barba, agent de la Guàrdia Civil i pare de dos alumnes de l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, que denuncia "xenofòbia" i "assetjament". També hi ha denúncia d'un pare que diu que, al seu fill, "li van tancar la porta als nassos" quan va intentar entrar a l'escola després d'una concentració d'estudiants a la qual no va voler assistir. Reprodueix també la carta d'una nena de 13 anys, filla d'un guàrdia civil, que diu que, a casa seva, estan vivint "unes setmanes molt difícils". "El meu pare només fa la seva feina, igual que tota la resta de guàrdies civils", diu, i hi afegeix: "només demano una mica de respecte en aquest tema perquè a mi això em fa mal".

Altres casos al tercer informe

El tercer informe enumera una trentena de casos més: una mare que es queixa, per exemple, que, a la intranet del centre, hi consta "Catalunya", com a país, i no pas Espanya, i una altra diu que a la seva filla de 3 anys li van fer posar una samarreta amb una estelada en una festa de final de curs.

El ministeri demana a la Generalitat que "procedeixi a restaurar els drets conculcats i exigeixi responsabilitats". La conselleria assegura que va respondre un per un tots els casos, i que no va creure necessari ni sancionar ningú ni obrir cap expedient. Assegura que va atendre els tres requeriments que va rebre des de Madrid, i encara dues sol·licituds més d'informació: en total, cinc documents amb suposats casos d'adoctrinament a les escoles.

Notícia relacionada: La investigació per adoctrinament als llibres de text s'amplia ara als de Primària

Aquest dimecres, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va admetre que el ministeri té en el punt de mira diverses escoles "en què hi ha pogut haver possibles actuacions que estan fora del que s'espera d'un centre escolar".

Dimarts, el mateix Millo i els secretaris d'Estat d'Educació i Interior es reuniran amb les famílies de Sant Andreu de la Barca que han presentat denúncies contra els professors per transmetre'ls el suport del govern espanyol.

 

ARXIVAT A:
Educació Procés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut