55 infants assassinats a Espanya en 12 anys: les altres víctimes de la violència masclista

Els experts alerten que sense recursos per protegir els nens en contextos de violència, la llei de protecció a la infància no serveix

RedaccióActualitzat

L'Ayax tenia cinc anys i el seu pare el va matar aquest dimecres a Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà). També va apunyalar la seva mare, que va quedar greument ferida.

És el tercer infant mort aquest any que s'investiga com un crim de violència vicària, després que el Xavi i la Noa --dos germans de deu i set anys-- van morir al gener a casa del seu pare, al barri d'Horta de Barcelona. La hipòtesi és que el pare els va matar per fer mal a la mare.

A Espanya, 55 nens, nenes i adolescents han estat assassinats pels seus pares des del 2012, l'any en què es van començar a comptar les morts d'infants per violència vicària. Són les altres víctimes de la violència masclista.

Isabel Giménez García, jutgessa i membre de l'associació Mujeres Juezas, reclama més recursos per protegir els infants en aquests contextos:

"Tenim una meravellosa llei orgànica de protecció a la infància i l'adolescència, però el que no tenim són les eines per penalitzar i, sobretot, per protegir-los."

Alguns dels 55 nens assassinats convivien amb el seu pare i d'altres tenien un règim de visites. "Tu pots demanar el règim de visites quan no tens la custòdia, però el que té el dret a aquestes relacions familiars és el nen", aclareix Giménez.

Els infants afectats per casos de violència masclista necessiten jutjats especialitzats (iStock)

Falten jutges especialitzats

Però la llei de protecció de la infància --en vigor des del 2021-- diu que si hi ha indicis de violència masclista cap a la mare s'han de suspendre les visites. No obstant, els jutges poden decidir mantenir-les:

"Per mi, la mancança principal del nostre sistema de justícia, per als nens, nenes i adolescents, és el temps. I el temps és llarg, perquè no tenim jutjats especialitzats", alerta Cristina Díaz-Malnero, presidenta de la secció Família del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

I reconeix: "Hi ha coses que hem de millorar. A cap advocat o advocada, cap jutge o jutgessa, li agrada que d'un cas que ha portat, al final, un nen ja no hi sigui."

La llei sí que preveu jutjats especialitzats, però de moment només n'hi ha un de pilot a les Canàries. La idea és posar els infants al centre i que un sol jutge decideixi el que és el millor per a ells.

"Només amb el que diu un nen n'hi ha prou? No, però és essencial", subratlla la presidenta de la secció de Família del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

I la jutge Giménez afegeix:

"Si no abordem aquesta realitat avui, no només no estem ajudant els nens i nenes que estan patint, sinó que estem ajudant que hi hagi més abusadors i més maltractadors."

Les morts de l'Ayax i del Xavi i la Noa aquest any encara s'estan investigant. Se sap que els seus pares havien trencat la seva relació i que als jutjats no hi havia cap procediment obert per violència masclista. Quan passa això, l'alerta social pot ser determinant per arribar a salvar nens que estan en perill.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut