El nombre de milmilionaris contrasta amb els 263 milions de persones que van caure en la pobresa (Pixabay)

573 persones es van fer milmilionàries durant la pandèmia, una cada 30 hores

Un informe d'Oxfam Intermón alerta que el nombre de milmilionaris ha augmentat amb la pandèmia, mentre creix més ràpidament el nombre de persones abocades a la pobresa
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Cada cop hi ha més rics, però el nombre de pobres creix molt més ràpidament. Segons un informe d'Oxfam Intermón, des de l'inici de la pandèmia cada 30 hores hi ha hagut un nou milmilionari, és a dir, 573 més. Però per contra, aquest any més de 260 milions de persones s'han vist abocades a la pobresa extrema, gairebé un milió de persones més cada 33 hores

L'informe titulat "Beneficiar-se del patiment" es publica aquest dilluns coincidint amb l'inici del Fòrum Econòmic de Davos i també posa de manifest que fets com la pandèmia i la guerra a Ucraïna han suposat beneficis rècord en moltes companyies.

Segons explica el responsable d'investigacions d'Oxfam Intermón, Íñigo Macías, "aquesta realitat contrasta amb un clar retrocés en els assoliments de les últimes dècades en la lluita contra la pobresa extrema a escala global".  

En el cas d'Espanya, el nombre de milmilionaris, segons la llista Forbes, també ha augmentat.


Els "grans beneficiats"

L'informe assenyala aquells que, segons Oxfam Intermón, s'han beneficiat de la situació d'excepcionalitat: dinasties familiars del sector alimentari, grans petrolieres, farmacèutiques i tecnològiques.

En el sector de l'energia, expliquen que des de principis del 2021 ha augmentat exponencialment els marges de benefici. En el cas de les petrolieres, diu que s'han arribat a duplicar.

En el cas de les farmacèutiques, són les que han desenvolupat vacunes contra la covid-19 les que han disparat els beneficis, mentre la vacuna no ha arribat a bona part de la població dels països amb rendes més baixes.

Dins del sector farmacèutic hi ha 40 nous milmilionaris des del principi de la pandèmia. Segons l'informe, cada segon, les grans empreses s'han embutxacat 1.000 dòlars amb el negoci de les vacunes.

Els preus dels aliments també viuen una escalada i Oxfam denuncia que hi ha dues famílies que estan fent l'agost amb la conjuntura internacional: Cargill, que diu que controla més de 70% del mercat de matèries primeres agrícoles, i Walmart, la gran cadena de supermercats dels Estats Units.

L'estudi cita l'índex de la FAO, l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de Nacions Unides, sobre el preu dels aliments:


Pel que fa a les empreses tecnològiques, l'informe recorda que 7 de les 10 persones més riques del món han aconseguit la seva fortuna en aquest sector: Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Larry Page, Sergey Brin, Larry Ellison i Steve Ballmer.

Les receptes d'Oxfam Intermón 

Oxfam Intermón denuncia, a més, que s'ha de tenir en compte el fet que a nivell global les condicions laborals no s'han recuperat després de la pandèmia. L'augment del preu de l'energia i els aliments, i la lenta recuperació després de la covid, està fent que moltes persones dels països més pobres es trobin en situació de vulnerabilitat.

En general, Oxfam Intermón demana que s'apliquin impostos per redistribuir la riquesa com, per exemple, un impost de solidaritat sobre els beneficis extraordinaris dels milmilionaris, o impostos sobre els beneficis caiguts del cel en certs sectors –com per exemple l'energètic-, o impostos permanents sobre el patrimoni per limitar la concentració de riquesa.

 

ARXIVAT A:
Pobresa Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut