La neta de Martin Luther King, en l'acte de commemoració, a Washington (Reuters/Evelyn Hockstein)

60 anys de l'"I have a dream" de Martin Luther King: encara queda molt per fer

Sis dècades després del cèlebre discurs, el racisme persisteix als Estats Units

Sílvia HerasActualitzat

El 28 d'agost del 1963, fa 60 anys, Martin Luther King omplia l'esplanada de Washington amb un somni: posar fi al racisme i a la discriminació dels negres. Davant unes 250.000 persones, l'activista més visible pels drets dels afroamericans va pronunciar la famosa frase "I have a dream". Un somni que encara no s'ha complert. 

Sis dècades després, la seva única neta, Yolanda Renee King, constata que encara hi ha molta feina per fer. Amb només 15 anys, agafa el relleu del seu avi per recordar que, com a dona i com a afroamericana, no té les mateixes oportunitats.

"Si pogués parlar amb el meu avui, li diria: em sap greu, encara hem de ser aquí reivindicant-nos per acabar la teva feina i poder fer realitat el teu somni."

King lamenta que "si ets una dona jove com jo, pots tenir menys drets i, siguis qui siguis, estàs menys segura per la violència aleatòria de les armes i l'irreversible canvi climàtic." I, tot i que la desmotivació ha marcat aquest aniversari, assegura que "la meva generació estarà definida per l'acció i no per l'apatia." 

Racisme persistent

Als Estats Units, el racisme persisteix, a l'hora de patir la violència, d'anar a la presó, de buscar feina, de llogar un pis o de poder estudiar. Una de cada 3 criatures negres viu en la pobresa, mentre que a les llars blanques la proporció és d'un de cada deu menors.  

El fill de Martin Luther King, Martin Luther King III, s'ha mostrat "preocupat per la direcció que porta el país" i es pregunta: "som conscients que som nosaltres, la gent, els que podem canviar les coses"?

En el següent vídeo es poden sentir els testimonis de tots dos i veure la mobilització d'ahir i la de fa 60 anys: 

 

ARXIVAT A:
Drets humansMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut