Pacients atesos de coronavirus a l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid (EFE/Juanjo Martin)

605 morts a Espanya les últimes 24 hores, la xifra més baixa des del 24 de març

Es confirma la tendència a la baixa en els contagis i les defuncions mentre que els ingressos a les UCI es mantenen

Actualitzat

La xifra de contagis i de defuncions a causa del coronavirus a Espanya torna a baixar respecte al dia anterior i confirma la tendència a la baixa, malgrat el repunt dels dos últims dies.

La xifra total de defuncions pel coronavirus a Espanya s'eleva a 15.843. Però les morts en les últimes 24 hores són 605, la xifra més baixa des del 24 de març, que ha fet recular el percentatge de víctimes mortals en un dia del 4,7% ahir al 4% aquest divendres.
Les persones contagiades pel virus a Espanya són aquest divendres 157.022. Un creixement del 3% de nous casos, el percentatge més baix registrat fins ara que representa 4.576 contagis nous en l'últim dia.
 

 

S'han donat d'alta 55.668 persones a Espanya des del començament de la pandèmia, fet que representa més del 35% dels afectats.

 

 

Els ingressats a l'UCI es mantenen

La única xifra que es manté en un 3% de les persones infectades i que encara no ha disminuït és la de les persones ingressades a les UCIs. Als hospitals encara es manté la situació de crisi a les UCIs malgrat que hi ha menys ingressos. Un malalt de coronavirus està ingressat a l'UCI una mitjana de 20 dies, això fa pensar que d'aquí dues setmanes aquesta xifra podria començar disminuir, segons les previsions dels experts.
 

Reconeixement mutu entre el personal sanitari i el de recollida de residus a Pamplona (EF/Jesús Diges)

El ministre de Sanitat Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari que s'ha fet aquest divendres, ha dit que  aquesta setmana s'estan assolint els objectius que s'havien plantejat, sobretot el d'alentir la progressió de l'epidèmia.

"Estem en el camí de complir els objectius que ens havien marcat per aquesta setmana, la de confirmar l'alentiment i confirmar que les mesures adoptades pel governel 14 de març han donat resultat."

 

El ministre de Sanitat Salvador Illa ha reiterat que es manté la fase de confinament (CCMA)


Tornada a la feina

María José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha explicat que la tornada a l'activitat laboral anunciada pel govern la setmana que ve és una tornada a la situació de fa 15 dies i que no esperen que suposi un repunt dels contagis.

"Pensem que les mesures que seguiran en funcionament ho privaran. Tornaren a una situació com la de fa dues setmanes, quan hi havia ja molt distanciament social. La gent tornarà a treballar però recordem que al menor símptoma és important quedar-se a casa i contactar amb el sistema sanitari, s'aïlli immediatament i es posin les mesures de quarantena de contactes, torns de treball, teletreball. Tornarem a la situació d'abans que al menor símptoma es quedin a casa."

El ministre de Sanitatha reiterat la necessitat que les persones que tornin dilluns o dimarts a la feina han de mantenir les mesures sanitàries.Illa ha insistit que l'estat de confinament es manté fins el 26 d'abril.

"Continua el decret d'alarma en els termes que es va fer el 14 de març. Cal fomentar el teletreball per evitar en la mesura del possible, el treball presencial.Pensem que amb les mesures evitarem un repunt, en un context de màxima cautela. Treballem en diversos escenaris de desescalada. Veurem com evoluciona l'epidèmia. Ens estem preparant per desecalar però no estem en aquesta fase."

"Ens hem d'acostumar a una nova normalitat, a unes noves pautes de comportament de la ciutadania en la vida quotidiana. Serà un procés que encara no hem començat"

El ministre no ha garantit que hi hagi mascaretes per a totes les persones que es reincorporin a la feina la setmana que ve i ha insistit en que es respectim les tres mesures bàsiques per evitar contagis: mantenir la distància de seguretat mínima d'un metre, rentar-se les mans, i observar la higiène en els espais públics, així com que les persones amb símptomes o en contacte amb persones que en tinguin no vagin a treballar.

Pel que fa als permisos de mobilitat continuaran sent els mateixos.

Baixada de la corba

El primer contagi a l'estat espanyol es va detectar fa 70 dies, el 31 de gener passat a la Gomera. Al cap de 3 setmanes es registrava el primer contagi a la Península, el 25 de febrer a Barcelona. Al cap de dos mesos, el 31 de març, el nombre de contagis assolia la xifra més alta 9.200 en un sol dia.  

El nombre de contagiats diaris ha anat baixant paulatinament des d'aleshores, 15 dies després de decretar-se l'estat d'alarma i el confinament.

Aquesta baixada continuada va tenir un petit repunt quan la tendència es va trencar fa tres dies, però de tota manera es confirma la tendència a la baixa.

El nombre de morts en un dia també ha experimentat un retrocés. El punt més alt de defuncions en un dia a causa del coronavirus es va registrar el 2 d'abril, amb 902 morts a Espanya. Des d'aleshores la xifra ha anat baixant fins a situar-se, aquest divendres al voltant dels 600, amb una lleugera fluctuació similar a la de la xifra de contagiats.

El nombre d'altes diàries també ha anat pujant. Aquesta setmana han estat al voltant de les 4.000 cada dia.

la taxa de contagi del coronavirus és actualment de menys d'una persona

En aquesta sentit la RO, o capacitat de contagi del Covid-19 a Catalunya ha passat de 8, és a dir cada persona amb coronavirus té la capacitat d'encomanar-lo a 8 persones més, ara fa un mes, a quedar per sota de l'1, en la última setmana. Un paràmetre que confirma el retrocés de les xifres de contagi a Espanya.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut