62 detinguts a Amsterdam pels aldarulls entre seguidors del Maccabi i manifestants propalestins
- TEMA:
- Israel
Almenys cinc persones han estat hospitalitzades a Amsterdam, als Països Baixos, aquesta matinada, arran dels aldarulls posteriors a un partit de futbol entre l'Ajax i el Maccabi de Tel-Aviv, de la Lliga Europa. Al migdia, el fiscal en cap d'Amsterdam ha anunciat que ja havien estat donats d'alta.
La policia de la capital neerlandesa ha informat que ha fet 62 detencions relacionades amb els enfrontaments entre seguidors de l'equip israelià i un grup de propalestins.
El govern d'Israel assegura que els aficionats israelians van ser "emboscats i atacats" quan van sortir de l'estadi Johan Cruyff, i el ministre israelià d'Exteriors, Gideon Sa'ar, parla d'almenys deu jueus ferits.
Precisament, Sa'ar ha viatjat aquest divendres a Amsterdam i en arribar ha assegurat que "espera un càstig sever per als responsables" i que aquest és "potser l'atac més gran contra jueus a Europa" des de la Segona Guerra Mundial.
El ministre neerlandès de Justícia, David van Weel, l'ha rebut a l'aeroport prometent que les autoritats neerlandeses "buscaran i castigaran els culpables".
Per la seva banda, el president hebreu, Isaac Herzog, ho ha comparat amb els atacs de Hamas del 7 d'octubre.
Europa i els EUA condemnen els incidents i els qualifiquen d'"antisemites"
També han reaccionat amb contundència la Unió Europea, que ha condemnat els aldarulls. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, els ha qualificat d'"antisemites":
"Estic indignada. L'antisemitisme no té cabuda a Europa, lluitarem decididament contra totes les formes d'odi en la societat europea".
S'hi ha afegit el president dels Estats Units, Joe Biden, que ha dit que els incidents "recorden moments foscos de la història, quan els jueus eren perseguits".
I des de l'ONU, el secretari general de l'organisme, António Guterres, s'ha mostrat "commocionat" per la violència i ha condemnat per igual "l'antisemitisme i el fanatisme antimusulmà".
Les seves paraules al·ludeixen al fet que els enfrontaments van ser originats per racistes que es trobaven entre els seguidors de tots dos equips.
El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, s'ha mostrat "horroritzat" i ha mostrat solidaritat "amb tota la comunitat jueva":
"Canadà condemna aquest antisemitisme repugnant. És un moment fosc per al nostre món, un moment que ja hem vist abans".
Reforçar la seguretat
Els greus enfrontaments han posat en alerta les policies europees davant pròxims esdeveniments esportius amb participació israeliana.
A més, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha ordenat al Mossad un pla d'acció per evitar nous episodis de violència en els esdeveniments esportius.
D'entrada, aquest divendres nit l'equip de bàsquet del Maccabi s'enfronta al Virtus Bolònia a Itàlia. La ciutat ha reforçat les mesures de seguretat. Així i tot, el Consell de Seguretat Nacional d'Israel ha demanat als afeccionats que ja s'havien traslladat per seguir el partit que no hi vagin.
A París, fa dies que preparen mesures de seguretat extraordinàries de cara a l'Israel-França de futbol que s'hi ha de jugar dijous que ve.
Amsterdam també incrementa les mesures de seguretat fins al cap de setmana, aniversari del pogrom nazi conegut com "la nit dels vidres trencats".
Repatrien els seguidors del Maccabi
D'altra banda, el govern israelià ha decidit enviar a Amsterdam avions "de rescat" que ja han repatriat els seguidors del Maccabi i ha demanat al govern neerlandès que garantís un pas segur dels seguidors israelians des dels hotels on s'allotjaven fins a l'aeroport de Schipol.
Ho ha fet amb avions de la companyia israeliana El Al, i no militars com s'havia anunciat inicialment, que s'han afegit a dos vols comercials regulars que ja estaven previstos.
Aquest divendres, d'altra banda, les Forces de Defensa d'Israel han prohibit als militars israelians desplaçar-se als Països Baixos.
Manifestació propalestina prohibida
Diversos mitjans neerlandesos expliquen que centenars d'aficionats del Maccabi s'havien reunit a la tarda, abans del partit, a la cèntrica plaça Dam, on ja havien coincidit amb manifestants propalestins. Segons la policia, abans del partit ja hi havia hagut incidents.
Es calcula que uns 3.000 seguidors del Maccabi s'havien desplaçat fins a Amsterdam. Durant el partit van encendre bengales, i no van respectar el minut de silenci per les víctimes de la dana al País Valencià. Recordem que Espanya va reconèixer al maig l'estat de Palestina de manera oficial.
L'alcaldessa d'Amsterdam, Femke Halsema, havia prohibit dimecres una manifestació propalestina convocada per dijous a tocar del Johan Cruyff, coincidint amb el partit.
Al final, la manifestació es va fer, però en un punt més allunyat de l'estadi.
Aquest divendres al migdia, durant una roda de premsa, Halsema ha denunciat una "explosió d'antisemitisme" contra els seguidors del Maccabi, que han hagut de ser protegits per policies antiavalots.
L'alcaldessa ha anunciat l'"obertura d'una investigació independent" sobre els fets d'aquesta nit, i també un reforç de la seguretat a la ciutat, que ja havia estat ampliada abans del partit, perquè els incidents relacionats amb Israel han augmentat aquest últim any, arran de l'ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza.
"Aquesta nit, no només persones han resultat ferides. La nostra història, la història de la nostra ciutat ha estat profundament danyada. La nostra vida jueva, la nostra cultura jueva, ha estat amenaçada, i és una part inalienable de la nostra ciutat."
"Entenc molt bé que això recordi els pogroms", ha afegit.
L'ambaixada israeliana a la Haia assegura que els grups d'agressors han compartit vídeos en què es veu com "donen cops i puntades de peu i, fins i tot, atropellen ciutadans israelians" amb escúters.
Es dona la circumstància que els aldarulls han passat la vigília del 9 de novembre, la data en què el 1938 hi va haver la Kristallnacht, la Nit dels vidres trencats, el pogrom organitzat pels nazis arreu d'Alemanya en què ser atacades més de 1.500 sinagogues i més de 7.000 comerços, es van profanar cementiris; a més, van ser assassinats un centenar de jueus i 30.000 van ser detinguts i més tard deportats.
L'ambaixada israeliana ha remarcat aquesta coincidència de dates en què, ha dit, "és horrorós veure una altra vegada violència antisemita en els carrers d'Europa".
Guerra a les xarxes
L'ambaixada d'Israel a la Haia ha denunciat que agressors antisemites haurien compartit a les xarxes imatges de les agressions als jueus seguidors del Maccabi.
Un vídeo que l'agència Reuters ha pogut verificar mostra un grup d'homes corrent a prop de l'estació central d'Amsterdam, perseguint i agredint altres homes, mentre se senten sirenes de la policia.
Altres usuaris, tanmateix, han compartit imatges en què es veuria seguidors del Maccabi arrencant banderes palestines de finestres i balcons d'habitatges d'Amsterdam, i fent càntics com "Que guanyi l'exèrcit d'Israel i es fotin els àrabs" o "A Gaza no hi ha escoles perquè ja no hi queden nens".
Netanyahu: "Un senyal d'alerta"
El primer ministre neerlandès, Dick Schoof, s'ha mostrat "horroritzat pels atacs antisemites contra ciutadans d'Israel", que ha dit que són "del tot inacceptables". En conversa telefònica amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, li ha assegurat que "els culpables seran identificats i jutjats".
Netanyahu ha dit que els fets són un "incident horrible de la màxima gravetat", segons un comunicat emès des de Jerusalem. "Aquest és un senyal d'alerta per a qualsevol país que vulgui defensar els valors de la llibertat", ha afegit.
- ARXIVAT A:
- Palestina Israel Guerra a Gaza