Els membres independentistes de la mesa del Parlament en la declaració conjunta (ACN/Nico Tomás)

7 anys de l'1-O: els partits independentistes, més dividits que mai, en reivindiquen l'esperit

El president del Parlament, Josep Rull, reclama l'aplicació de la llei d'amnistia "per tornar a la política allò que és de la política"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

7 anys després de l'1 d'Octubre, l'independentisme està més dividit que mai i sense majoria al Parlament. Aquest dimarts, els membres independentistes de la mesa han subscrit una declaració conjunta per reclamar que s'apliqui l'amnistia per "tornar a la política allò que és de la política". 

"Havia de marcar un punt d'inflexió en el conflicte polític, però el bloqueig judicial impedeix que dos diputats electes, Carles Puigdemont i Lluís Puig, puguin tornar de l'exili i exercir els seus drets polítics en plenitud", ha subratllat el president del Parlament, Josep Rull.

En la declaració --que ha llegit acompanyat per la vicepresidenta Raquel Sans (ERC), la secretària primera, Glòria Freixa (Junts), i pel secretari segon, Juli Fernàndez (ERC)-- ha reivindicat el referèndum com "un dels esdeveniments més significatius de la història recent", i ha defensat que "votar no és ni pot ser mai cap delicte".

També ha reivindicat l'esperit d'aquell dia;

"Apel·lem a l'esperit de l'1 d'Octubre perquè fou una victòria de la democràcia, una expressió d'ambició nacional, d'autoestima col·lectiva, d'horitzó compartit, per un futur millor i d'esperança per a tothom."
 

Construir una alternativa

Un esperit que també han reivindicat els partits, immersos en congressos que han de traçar nous lideratges o nous fulls de ruta, amb l'objectiu de tornar a connectar amb la gent i construir una alternativa. 

Des de Junts, Carles Puigdemont ha qualificat el referèndum del 2017 com una "victòria històrica", que "forma part del passat i alhora del futur". El president de la Generalitat l'1-O ha apuntat que la societat catalana exigeix als polítics independentistes "anar més units i compartir estratègies". 

En aquest sentit, en un vídeo, ha assegurat que no tirarà la tovallola. "Siguem molts o pocs, estiguem més units o menys, tinguem més o menys força parlamentària, l'1-O és un acte tan contundent que fer política prescindint-ne és faltar al principi de realitat. No hi ha prou goma per esborrar-ho de la nostra història. Poden convertir la Generalitat en una gestoria o en un encefalograma pla, però no poden canviar la història", ha dit.

Des d'ERC, Oriol Junqueras també ha recordat el referèndum. El que llavors era vicepresident del govern assegura que aquell dia es va dur a terme l'acte de desobediència civil més gran de la història contemporània de Catalunya. 

En un article, Junqueras diu que l'Esquerra que surti del pròxim congrés haurà de reivindicar l'esperit del 3 d'octubre i haurà de tornar a oferir una via àmplia cap a la independència. 

Per la seva banda, la diputada de la CUP Laia Estrada ha fet una crida a reconstruir un independentisme "popular i ampli de base" per impedir que els líders polítics tornin a fer-se enrere, segons ha dit. "Que qui capitanegi el procés sigui el poble", ha afirmat Estrada, i després ha afegit que no pot tornar a passar que els líders posin al davant "interessos partidistes".

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O Junts ERC Josep Rull Parlament de Catalunya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut