7 anys de presó per a 2 periodistes de Reuters que investigaven la matança de rohingyes

Els dos periodistes treballen per a l'agència britànica Reuters i buscaven informació sobre la matança de musulmans rohingyes

RedaccióActualitzat

Un jutge de Birmània ha condemnat aquest dilluns a set anys de presó dos periodistes locals que treballen per a l'agència britànica Reuters. Els ha declarat culpables d'haver violat la Llei de Secrets Oficials quan buscaven informació sobre la matança de musulmans rohingyes produïda fa un any.

Vídeo relacionat: 60.000 rohingyes birmans, expulsats del país per una gran ofensiva militar de l'exèrcit a l'estat de Rakhine

Els condemnats són Wa Lone, de 32 anys, i Kyaw Soe Oo, de 28. Tots dos s'han declarat innocents i han afirmat que la policia va introduir els documents per acusar-los. Els seus advocats poden recórrer al tribunal regional i al tribunal suprem.

La Llei de Secrets Oficials va ser elaborada pels britànics el 1923, durant l'era colonial. Segons l'organització Free Expression Myanmar, amb aquesta llei el govern pot qualificar de secreta qualsevol informació i amagar així la corrupció i les pràctiques delictives. Per això, l'any passat va demanar que se substituís per una llei moderna que protegís la llibertat d'informació i definís amb claredat els secrets oficials.

Kevin Krolicki, editora de Reuters per a Àsia, ha lloat la professionalitat i el compromís dels dos periodistes, que de vegades descobrien "veritats dures" i que volien contribuir a la democràcia i a un futur millor per a la següent generació, incloses les seves joves filles. Per això, ha fet una crida al govern birmà:

"Aquest govern té ara l'oportunitat i la responsabilitat de fer el correcte i alliberar Wa Lone i Kyaw Soe Oo. Farem tot el possible, recorrerem qualsevol camí que se'ns obri i no deixarem de treballar fins que no els tinguem lliures".

Per la seva banda, l'ambaixador del Regne Unit a Birmània, Dan Chugg, s'ha mostrat totalment en desacord amb la sentència i ha afirmat que "s'ha de permetre als periodistes fer la seva feina sense por i sense intimidacions".

Acusació de genocidi

Just una setmana abans, l'ONU havia publicat un informe en què qualificava de genocidi l'actuació contra els rohingyes i proposava que un tribunal internacional jutgés el cap de l'exèrcit de Birmània, Min Aung Hlaing, i cinc comandaments militars més. També acusava el govern de la primera ministra Aung San Suu Kyi de no fer res per aturar la repressió.

El Coordinador Resident de l'ONU a Birmània, Knut Ostby, ha publicat un tuit mostrant el seu desacord amb la sentència i demanant la llibertat dels dos periodistes.

Dirigents d'altres entitats de defensa dels drets humans i periodistes que han patit detencions a altres països també han expressat la seva solidaritat amb els dos professionals birmans.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió RohingyesBirmàniaDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut