Una aixeta amb poca pressió d'aigua
Les últimes setmanes s'ha estat estudiant com reduir la pressió de l'aigua potable que arriba a les llars (3Cat)
Catalunya al dia

71 municipis catalans no tenen comptadors d'aigua a les cases: "Tenim altres prioritats"

La majoria són pobles de Lleida i la manca d'aquests equipaments els penalitza econòmicament

Enllaç a altres textos de l'autor

Estela Busoms González

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

Actualitzat

Estan presents a la majoria de llars, però en desenes de municipis catalans encara no hi han aterrat. A Catalunya encara hi ha 71 poblacions on els veïns no paguen l'aigua en funció del consum que en fan perquè no hi ha comptadors a les cases. Més de la meitat dels municipis afectats, 43, es troben a la demarcació de Lleida, on aquesta mancança afecta dos de cada deu pobles.

Quan no hi ha comptadors, els veïns o les empreses paguen una quantitat fixa anual que habitualment inclou també altres taxes relacionades, com el clavegueram.

La justificació és compartida: històricament no es van instal·lar i ara tenen altres prioritats a resoldre, sobretot inversions a la xarxa general de subministrament per evitar pèrdues o millorar la qualitat de l'aigua.

No tenir comptadors individuals implica que els cabals consumits no queden enregistrats i això dificulta als consistoris poder accedir a subvencions en cas que vulguin invertir per instal·lar aquests equips.


Deures pendents

La majoria dels municipis que no tenen comptadors són pobles petits, però també n'hi ha de més grans, com Alcarràs, al Segrià, que amb 10.000 habitants no disposa de cap sistema de control del consum d'aigua a les llars.

Per molts ajuntaments, la instal·lació de comptadors no és la inversió més urgent

Saben que, tard o d'hora, hauran d'intentar fer aquest pas, però consideren que abans han de canviar canonades o cobrir els dipòsits que abasteixen la població, com apunta l'alcalde d'Alcarràs, Gerard Companys.


Un altre cas és el d'Alfarràs, també al Segrià, on la instal·lació de comptadors es farà un cop l'Ajuntament assumeixi la gestió del servei, previst per a aquest primer semestre de l'any.

De moment, han aprovat una ordenança per penalitzar els consums desmesurats, però l'alcalde, Joan Carles Garcia, també insisteix que abans calia resoldre problemes greus a la xarxa.

"Si la xarxa general no complia els requisits, com havíem d'anar a buscar els propietaris individuals? Per això vam prioritzar millorar primer les nostres instal·lacions."

Eth maitin d'Aran Vielha
En moltes poblacions del Pirineu, cap casa disposa de comptador d'aigua

Al Pirineu, l'excepció és norma

Cap dels municipis de l'Alta Ribagorça i de la Vall d'Aran tenen comptadors d'aigua a les cases.

A Vielha, per exemple, cada llar paga 37 euros l'any i l'Ajuntament no té previst canviar-ho. L'alcalde, Juan Antonio Serrano, entén que és una quota assequible en un territori on no hi sol haver problemes d'aigua.

"No instal·lem comptadors perquè pensem que, d'alguna manera, així ajudem les persones que viuen durant tot l'any al nostre municipi o al conjunt de la Vall d'Aran."

També hi ha casos com el de Soriguera, al Pallars Sobirà, on l'alcalde, Josep Ramon Fondevila, admet que és una assignatura pendent, però subratlla que "el tema són els diners" i reclama ajudes per poder afrontar la inversió que suposa instal·lar comptadors als 14 nuclis de població que hi ha al municipi.

Ara mateix, l'Agència Catalana de l'Aigua assegura que no té cap línia específica per subvencionar la instal·lació de comptadors a les llars.

ARXIVAT A:
ConsumCrisi climàticaSequera
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut