72 hores al port d'Arguineguín: el drama dels migrants a les Canàries
Un equip de TV3 ha seguit de prop el degoteig de migrants que arriben en pateres al port d'Arguineguín: 2.000 durant el cap de setmana
L'arribada de pateres a les Canàries no s'atura. Aquest cap de setmana hi han arribat gairebé un miler de persones en 31 embarcacions. Totes han estat traslladades fins al port d'Arguineguín, a Gran Canària, on les atén la Creu Roja.
Per evitar les aglomeracions quan la xifra de migrants al moll supera les 2.000 persones, se'n reallotgen en hotels i apartaments. La Federació d'Hotelers de Las Palmas es queixa: ja destina 6.000 habitacions per a l'acollida, però retreu al govern que en tres mesos no hagi fet les instal·lacions públiques promeses.
Un equip de TV3, format per Mireia Segú i Ferran Moreno, ha estat testimoni aquesta nit de dissabte del degoteig constant de migrants que arriben a un port ja al límit des de fa dies. Aquesta n'és la crònica:
I és que les dades han fet aixecar totes les alarmes: a les Canàries hi han arribat aquest any més de 16.000 migrants, però 13.000 ho han fet des d'aquest agost, és a dir, en menys de quatre mesos. I contrasta amb la xifra del 2019, quan van arribar a les illes 1.500 persones amb pateres i cayucos.
I entre ells, també hi ha menors no acompanyats. L'equip de TV3 ha parlat amb alguns d'aquests nois que ara viuen en un dels 18 centres canaris que els acullen de manera excepcional. Aquest n'és el reportatge:
A Gran Canària hi ha actualment uns 6.000 migrants allotjats temporalment en hotels turístics per fer lloc al port d'Arguineguín. En les declaracions que ha pogut recollir l'equip de TV3 plana, sovint, la decepció.
Però qui està alçant la veu amb més força per assenyalar les vulneracions de drets de les persones arribades per mar és, ni més ni menys, el jutge de vigilància del CIE, el Centre d'Internament per a Estrangers de Barranco Seco, a Gran Canària.
Arcadio Díaz Tejera ha denunciat, en declaracions a TV3, que diverses persones porten retingudes al moll d'Arguineguín 24 dies. Molt més, per tant, del límit legal de 72 hores.
El jutge ho qualifica d'un atemptat als drets humans i recorda les condicions d'insalubritat amb què es troben els migrants retinguts: sense dutxes, sense roba de recanvi i amb 3 entrepans al dia. "Una crueltat sàdica de les administracions".
També recorda que segueixen faltant traductors de bambara o wolof. Human Rights Watch també va assenyalar fa una setmana que diversos migrants firmaven els acords de d'expulsió sense entendre què estaven signant.
- ARXIVAT A:
- Migracions