7.215.676 euros per investigar les malalties infeccioses
Catalunya ha reaccionat a la crida de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio amb un volum de recursos que impulsaran la recerca sobre unes malalties que causen 1 de cada 3 morts al món i que, segons els experts, en els pròxims anys es convertiran en un greu problema de salut pública.
A la 01.16, després de 20 hores d'emissió en directe, 5 per ràdio i 15 per televisió, s'ha acomiadat la 26a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, dedicada a les malalties infeccioses. I ho ha fet amb un marcador de 7.215.676 euros. La xifra, però, serà provisional fins al 31 de març del 2018, quan es tancarà definitivament el termini de recepció de donatius.
Com és habitual, a les 8.00, Catalunya Ràdio ha donat el tret de sortida a la jornada solidària amb una edició especial d'"El suplement", dirigit i presentat per Ricard Ustrell. La marató radiofònica ha combinat la divulgació sobre les malalties infeccioses amb la intervenció de metges experts i de testimonis de persones afectades, amb connexions amb les activitats populars més matineres i amb la seu telefònica situada a la Fira de Barcelona. La intervenció d'Andreu Buenafuente, que ha parlat de l'èxit del voluntariat a la societat catalana, i la nota musical que han posat quatre de les formacions participants en el disc de La Marató d'aquest any són alguns dels continguts d'entreteniment d'un espai que s'ha allargat fins a les 13.00.
A les 10.00, Helena Garcia Melero donava la benvinguda a La Marató televisiva des del plató 1 de TV3. Fins ben passada la 1.00 de la matinada, la periodista ha conduït en solitari un programa que ha renovat la seva fórmula única que alterna àgilment la divulgació científica amb el testimoniatge, la participació social i l'entreteniment més variat. El cantant Ferran Aixalà ha acompanyat Garcia Melero al llarg de les 15 hores de directe, primer al piano i després com a líder de la banda Pastorets Rock, que ha anat creixent a mesura que avançava el programa.
Les malalties infeccioses han estat les protagonistes d'aquesta edició i, com és habitual en aquest format, s'han tractat des del vessant mèdic i el vivencial, que han aportat pacients de totes les edats. La realitat augmentada ha estat el vehicle per explicar com són els microorganismes que provoquen les infeccions, per què hi ha superbacteris resistents als antibiòtics i com evoluciona una sèpsia. També hi ha hagut accions divulgatives que han fet una mirada al passat, al present i al futur: s'ha repassat la història de les infeccions que han marcat la humanitat i s'ha recordat la figura de Rainer Maria Rilke, protagonista de l'espot de La Marató d'enguany, que a causa del seu delicat estat de salut, va morir a causa d'una sèpsia desencadenada per la punxada d'una rosa. Jordi Aguilera, periodista dels serveis informatius de TV3, ha fet una radiografia de la situació actual de la investigació en malalties infeccioses a Catalunya, i Dani Jiménez, presentador del programa "Dinamiks" del canal Super3, ha mostrat d'una manera molt original que no tots els bacteris són perjudicials.
En la línia de la divulgació combinada amb l'entreteniment, un dels fils conductors d'aquesta edició han estat els esforços de molts periodistes de la cadena, d'actors i fins i tot del públic per "curar" el logo del programa, que s'havia infectat de virus i bacteris. Així, els espectadors han vist els peripatètics de "Merlí" participant en un "room escape" i els presentadors del "Telenotícies" competint amb els del programa "Està passant" en "El Gran Medicat", presentat per Òscar Dalmau. En aquesta versió singular d'"El Gran Dictat", han posat a prova el seu coneixement sobre les malalties infeccioses i l'habilitat per lletrejar antibiòtics. El públic ha participat en una acció col·lectiva de rentar-se les mans, un gest quotidià i ben senzill que els experts assenyalen com un dels més eficients per prevenir les infeccions.
L'experiència aportada pels testimonis que han passat avui pel plató ha estat imprescindible per entendre que les malalties infeccioses afecten tothom i que poden causar greus seqüeles. El programa ha donat a conèixer persones que han superat infeccions greus, que han de conviure amb malalties infeccioses com el VIH o la tuberculosi, o que han estat a punt de morir a causa d'una sèpsia, una infecció generalitzada que només a Catalunya causa 10 morts al dia. Entre les testimonis, hi ha hagut cares conegudes com l'actor Abel Folk, l'esportista Isidre Esteve o la jove cineasta Carla Simón, directora de la guardonada pel·lícula "Estiu 1993", inspirada en la seva infantesa, marcada per la mort dels seus pares a causa de la sida.
Repartides per tot el territori català, les càmeres de La Marató han mostrat la vitalitat amb què la societat s'ha implicat, un any més, en aquest projecte solidari. S'han pogut veure una cinquantena de les més de 3.000 activitats populars que s'han fet arreu del territori, com la botifarrada a Sant Pau d'Ordal, la trobada de tions a Reus, la cursa de bombers a Girona o la navegada solidària a Llavaneres. Aquest any, les activitats han tingut un paper actiu en algunes de les actualitzacions del marcador. I és que, per primera vegada a La Marató, el marcador s'ha activat amb un polsador muntat sobre una mena de cotxe teledirigit -dissenyat per Rafel Vives, del programa "Ja t'ho faràs"-, que ha recorregut tot Catalunya. Així, els participants a les activitats de Campdevànol, Gerb i Solsona han pogut activar el marcador de La Marató i connectar la festa solidària que es vivia a més de 700 poblacions catalanes amb el que passava al plató de Sant Joan Despí.
També per primera vegada en la història del programa, les càmeres del temps han recollit reptes col·lectius que han aplegat centenars de persones a Terrassa, Puigcerdà, l'Ametlla de Mar i Calafell. Al vespre, a la plaça Major de Vic, s'ha encès un mosaic humà lluminós en forma de "M".
La Marató també ha connectat en molts moments de la jornada amb les quatre seus telefòniques on la solidaritat arribava en forma de trucades al 905 11 50 50. Un total de 2.400 voluntaris repartits entre la Fira de Barcelona, la Universitat de Lleida, el Port de Tarragona i el Palau de Congressos de Girona han estat els encarregats d'atendre les desenes de milers de donatius que han fet créixer el marcador de la 26a edició de La Marató.
La música i l'espectacle més divers han tingut un lloc destacat en l'emissió. Els espectadors han pogut veure la interpretació en directe d'alguns dels artistes que han participat en el disc d'aquest any, com Joan Rovira, Sara Terraza, Wom, Funkystep & The Sey Sisters i India Martínez. El grup de trap català P.A.W.N. Gang ha cantat el tema compost per al vídeo divulgatiu d'aquest any, "Exterminem!!!". Molts altres intèrprets de gèneres i estils ben diferents han col·laborat omplint de música el plató, com Daniel Anglès, Víctor Arbelo i el cor de l'Escola Aules, Barcelona Gospel Messengers, la Casa Azul, Hálldor Már, Hora de Joglar i la "Nit de musicals". El cabaret, la màgia i el circ també han tingut cabuda en La Marató amb les participacions de La Família Bastarda, el Mag Lari, el Circ Vermut i la companyia La Veronal.
La Marató s'ha pogut seguir per la web i les xarxes socials, on s'han difós nombrosos vídeos i material extra. Les comunicacions a Facebook han atret milers de seguidors, que avui ja arriben als 204.578 usuaris. L'"escape room" que han protagonitzat els actors de la sèrie "Merlí" s'ha pogut seguir per Facebook Live i ha atret 25.900 seguidors. A Instagram, el programa n'ha aconseguit sumar 1.200 durant tot el dia, i ara en té 9.244. Pel que fa al Twitter de La Marató, ha pujat de 700 i ja arriba als 50.000.
La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha arribat d'aquesta manera a la 26a edició consolidada com la festa de la solidaritat de Catalunya i un dels motors de la recerca biomèdica més importants del país, que ha impulsat 794 projectes d'investigació sobre un ampli grup de malalties. Cada any implica centenars de milers de persones, col·lectius, institucions, associacions i professionals de molts àmbits. Quan acaba l'emissió del programa, comença La Marató de la recerca científica, la que aportarà beneficis en la salut del conjunt de la societat gràcies a una confiança que es renova des de l'any 1992.
Els fons de La Marató 2017 impulsaran la recerca sobre les malalties infeccioses
La recerca en malalties infeccioses té molts reptes de futur. Els més necessaris, trobar noves eines de diagnòstic ràpid que permetin fer un tractament immediat, descobrir nous antibiòtics capaços de combatre els bacteris resistents i aconseguir noves vacunes, entre altres. Prevenir i poder curar unes malalties que afecten tothom i millorar l'esperança i la qualitat de vida de les persones que les tenen són els objectius de la recerca que impulsaran els recursos recaptats en aquesta edició del programa.
La Fundació La Marató de TV3 obrirà la convocatòria d'ajudes a la recerca sobre malalties infeccioses durant el mes de febrer del 2018, en la qual podran participar equips d'investigació de centres de recerca de Catalunya. Serà durant el novembre del 2018 quan es farà pública la destinació final dels fons recaptats.